ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Novartis: Σφοδρή επίθεση Τζανακόπουλου σε Σαμαρά, Βενιζέλο και Στουρνάρα

Σκάνδαλο Novartis: Σφοδρή επίθεση Τζανακόπουλου σε Σαμαρά, Βενιζέλο και Στουρνάρα

Δριμύτατη κριτική εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και των πρώην υπουργών, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιάννη Στουρνάρα, άσκησε την Κυριακή (18/03/2018) ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στο φως αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis.

«ΚΑΡΦΙΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

«Είναι εντελώς διαφορετικό κάποιος να επιδιώκει συνάντηση με τον πρωθυπουργού και διαφορετικό να τον συναντά», δήλωσε με νόημα ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον «Real FM», αναφερόμενος εμμέσως στον πρώην πρωθυπουργό.

Ο ίδιος επανέλαβε, μάλιστα, το πάγιο αίτημα της κυβέρνησης για την άμεση παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη από το αξίωμα του αντιπροέδρου της ΝΔ.

«Η ΝΔ συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γεωργιάδη, μιλούσαν για "σκευωρία", για μια "στημένη υπόθεση" την οποία υποτίθεται "ενορχήστρωσε" ο ΣΥΡΙΖΑ σε "συμπαιγνία" με δικαστικούς λειτουργούς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Και συνέχισε: «Πέραν του προσβλητικού της τοποθέτησης αυτής για την ελληνική δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούν, πλέον φαίνεται ότι αν έστω και ένας πολίτης θα μπορούσε να πιστέψει αυτή την πολιτική αφήγηση, μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει ούτε ένας πια που να συζητά περί "σκευωρίας". Διότι η Novartis από τον Φλεβάρη 2017 μόνη της αναγνώρισε ποια είναι τα πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Με δεδομένη αυτή την αποκάλυψη πια, νομίζουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι αυτονόητο ήδη ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, η διαλεύκανση της και η απόδοση των ευθυνών».

Σημείωσε πως αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στον δυτικό κόσμο και «θα ήταν περίπου αυτονόητο, ο κ. Μητσοτάκης να έχει προχωρήσει στην καθαίρεση του κ. Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ» και συμπλήρωσε: «Ωστόσο δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένο το ήθος αλλά και την έλλειψη ευθιξίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη ΝΔ».

Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση του Λευτέρη Αυγενάκη, για τον οποίο, όπως είπε, «είχε αποκαλυφθεί ότι είχε συνομιλίες με καταδίκους, έκανε χάρες σε ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται σε πολύ σκοτεινές υποθέσεις και ο κ. Μητσοτάκης αντί να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, αυτό το οποίο έκανε ήταν να τον καλύψει με όλη του την πολιτική ισχύ».

«Δεν υπήρξε κανένα ραντεβού του κ. Φρουζή με τον πρωθυπουργό»

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι στα σημειώματα του κ. Φρουζή αναφέρεται και συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «δεν υπήρξε κανένα ραντεβού του κ. Φρουζή με τον κ. Τσίπρα» και σημείωσε: «Αυτό που υπήρχε στα σημειώματα ήταν η βούληση του κ. Φρουζή να επιδιώξει ένα ραντεβού με τον κ. Τσίπρα. Αυτό το ραντεβού δεν έγινε ποτέ και δεν μπορούσε κιόλας να έχει γίνει. Επομένως είναι πολύ διαφορετικό κάποιος να θέλει να συναντήσει κάποιον και εντελώς διαφορετικά κάποιος να συναντά κάποιον και μάλιστα ιδιωτικά. Ο κ. Σαμαράς, που ισχυριζόταν ότι τον έχει δει μόνο ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας, αποδείχθηκε ότι αντάλλασσε ραβασάκια στα οποία αποδεικνύεται ότι του έδινε μάλιστα και το προσωπικό κινητό τηλέφωνο του τότε θησαυροφύλακα της χώρας του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για όλες τις πληρωμές του δημοσίου. Για όλα αυτά εμείς εξηγήσεις ακόμα δεν έχουμε ακούσει. Νομίζω όμως ότι όσο περνάει ο καιρός και έρχονται νέα στοιχεία στο φως θα αποδοθεί δικαιοσύνη και όλοι πλέον θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τις πολιτικές αν όχι και τις ποινικές τους ευθύνες».

«Ο κ. Στουρνάρας επιμένει να λέει την πολιτική του τοποθέτηση»

Αναφερόμενος στο Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τις δηλώσεις του για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τα μνημόνια, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Αν θέλει να λέει την πολιτική του άποψη μπορεί να επανέλθει στην πολιτική από την οποία προήλθε».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει «βεντέτα» της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Στουρνάρας επιμένει αντί να λειτουργεί ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα γενικής οικονομικής πολιτικής, να λέει την πολιτική του τοποθέτηση. Είναι διαφορετικό πράγμα να πεις μια φορά τη γνώμη σου και διαφορετικό κάθε λίγο και λιγάκι να εμφανίζεσαι ως εισηγητής ενός διαφορετικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα. Αν ο κ. Στουρνάρας θέλει να κάνει κάτι τέτοιο και θέλει να συνεχίσει να το κάνει, μπορεί κάλλιστα να επανέλθει στην πολιτική. Ούτως ή άλλως από εκεί προήλθε και από εκεί οδηγήθηκε στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος».

Επισήμανε ότι αυτή η στάση του κ. Στουρνάρα μπορεί να προέρχεται από άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ξέρει τι από τα δύο είναι.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για «μια γελοία πολιτική τοποθέτηση που δεν είναι άξια σχολιασμού».

«Στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση με το Κίνημα Αλλαγής»

Εξάλλου ο κ. Τζανακόπουλος ανέλυσε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

«Οποιοσδήποτε διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει μερικές "καθαρές κουβέντες", από τη δική του πλευρά κατ΄ αρχήν», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον «Real FM», ενώ επισήμανε την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει πολιτική αυτοκριτική για το παρελθόν.

Ο ίδιος τόνισε πως σ’ αυτή τη φάση δεν έχει νόημα η συζήτηση για έναν δομημένο διάλογο, σημειώνοντας παράλληλα πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «απολύτως ανοιχτοί» σε συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα και τα πολιτικά του λάθη.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι «καθαρές κουβέντες» από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής θα ήταν:

1. Μία πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015.
2. Μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση.
3. Μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας.
4. Μια καθαρή στάση σε ό,τι αφορά στα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας.

«Παρά το γεγονός ότι στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν ούτε τις ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ούτε τη συμπόρευση με τη ΝΔ, αυτή η συζήτηση δεν διεξάγεται ακόμα με σοβαρότητα, και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βαρύνεται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα, δεν θέλησε ποτέ να κάνει πολιτική αυτοκριτική τόσο για τη διαδρομή μέχρι το 2010, όσο και για τις επιλογές από το 2010 μέχρι το 2015», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ως εκ τούτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά ακόμα από να θεωρηθεί πιθανή εξέλιξη ένας τέτοιος διάλογος και παρατήρησε: «Νομίζω ότι δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για έναν δομημένο διάλογο. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα, αλλά και τα πολιτικά του λάθη. Αυτό σε αυτή τη φάση είναι και το εφικτό, όλα τα άλλα κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας».

Διαβάστε επίσης: