ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλαμπουράρης: Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα είναι επαρκώς διατυπωμένες

Φλαμπουράρης: Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα είναι επαρκώς διατυπωμένες

Δεδομένη χαρακτηρίζει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο υπουργός Επικράτειας, Αλέκος Φλαμπουράρης, με συνέντευξη που παραχωρεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο (24/03/2018) και υπογραμμίζει πως τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι τέτοια που την προεξοφλούν. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού με τη συνεχή επιμονή αλλά και την επίπονη προσπάθεια της κυβέρνησης έχουν πιάσει τόπο» δηλώνει ο κ. Φλαμπουράρης.

Αναφορικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, ο Αλέκος Φλαμπουράρης εκφράζει τη λύπη του, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για κριτική αλλά, όπως λέει, «αντιμάχεται "τυφλά" κάθε ενέργεια και κάθε θέση που εκφράζεται από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για τον αντίκτυπο των απόψεών της στο εξωτερικό ούτε για τον αντίκτυπό τους στο εσωτερικό. Στις επανειλημμένες προκλήσεις να καταθέσει στον ελληνικό λαό τις δικές της προτάσεις, δεν το κάνει και ο λόγος είναι σαφής. Δεν θέλει να φανεί ότι είναι σε αντίθεση με τις δικές της πάγιες θέσεις, αλλά και τη λεγόμενη "εθνική γραμμή", στη χάραξη της οποίας ο χώρος της είχε πρωτεύουσα συμμετοχή. Προτιμά γραμμή μικροκομματικών συμφερόντων και φέρεται ως ο άξιος κληρονόμος της ελληνικής κατάρας που είναι ο διχασμός. Λυπάμαι. Όσο για τις "κόκκινες" γραμμές της κυβέρνησης είναι επαρκώς και με σαφήνεια διατυπωμένες από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών κι ας μην κάνουμε όλοι εξωτερική πολιτική στις συνεντεύξεις».

Σε ερώτηση ότι το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ πιέζουν για να εφαρμοστούν νωρίτερα οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, ο υπουργός Επικράτειας απαντά: «Θέλω να τονίσω ότι οποιοσδήποτε καλόπιστος και αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει ότι το θέμα αυτό δεν έχει προκύψει από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ, αλλά το αναδεικνύει συνεχώς η αντιπολίτευση, η οποία έχει μετατρέψει ένα θεωρητικό ενδεχόμενο σε βεβαιότητα. Η πραγματικότητα είναι, ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 δεν έχει καν αρχίσει και η αντιπολίτευση βιάζεται βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα μικροπολιτικά της συμφέροντα απέναντι στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών ανθρώπων. Η εκτίμησή μας είναι ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν δίνει έδαφος στους δανειστές για τέτοιες αξιώσεις, εξάλλου το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία της κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις από τη μια ή την άλλη πλευρά, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει: «Η συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια στηρίζεται στην εντιμότητα, την εμπιστοσύνη, στη διαφάνεια και κυρίως στον σεβασμό των διαφορετικών ιδεολογικών προελεύσεων. Η συνεργασία μας συμβάλει στην έξοδο από τα μνημόνια, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για όλους αυτούς που υπέφεραν τα χρόνια της κρίσης. Όσο αυτά τηρούνται, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει. Αυτό, βεβαίως, δεν εμποδίζει επιμέρους διαφοροποιήσεις, ακόμη και σε θέματα σοβαρά, ως προς τα οποία, θεμιτά ο καθένας μπορεί να διατυπώνει τις θέσεις του».

Στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη με αιχμή την υπόθεση Novartis, εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ, για την οποία λέει οτι προσπάθησε να το χαρακτηρίσει σκευωρία, αλλά δεν τα κατάφερε. «Όλος ο ελληνικός λαός επιθυμεί να ριχτεί φώς, για να μάθει επιτέλους τι, πώς και με ποιους πρωταγωνιστές πραγματοποιήθηκε», σχολιάζει ο κ. Φλαμπουράρης.

Προσθέτει πως «η μόνη, αλλά καθοριστική παρέμβασή μας στη δικαιοσύνη είναι η μη παρέμβασή μας. Αυτό έδωσε το αναγκαίο οξυγόνο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς τον φόβο της όποιας παρέμβασης και να δράσει όπως θεωρεί κάθε φορά σωστό. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που κάποτε ασκεί εμμέσως, διά των αποφάσεών της, δραστικότατη αντιπολίτευση στις πολιτικές μας αποφάσεις. Αυτά είναι πλέον αποδείξιμα από τα ίδια τα γεγονότα. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς, ότι η γενικότερη κρίση των θεσμών της μεταπολίτευσης δεν θα μπορούσε να την αφήσει ανεπηρέαστη, κάποιες παθογένειες υπάρχουν, ουδείς ισχυρότερος του περιβάλλοντός του άλλωστε. Πρέπει και η Δικαιοσύνη να δώσει τη μάχη του αύριο στα του οίκου της», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις