ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: «Κωλοτούμπα» της κυβέρνησης για το «κούρεμα»

ΝΔ: «Κωλοτούμπα» της κυβέρνησης για το «κούρεμα»

Αλλαγή στάσης της κυβέρνησης σε σχέση με το επερχόμενο «κούρεμα», διαπιστώνει η ΝΔ.

«Σήμερα αφήνουν να καταλάβουμε πως όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο καλύτερο για τη χώρα. Ποιοι το λένε αυτό; Οι ίδιοι που έλεγαν ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι καλή!», διαπιστώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, εντοπίζοντας «κωλοτούμπα 180 μοιρών».

Στη ΝΔ αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του ποσοστού του «κουρέματος», που ακούγεται το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας τη σειρά παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς, όπως λένε, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο «κούρεμα», προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα.

Μεγαλύτερο «κούρεμα» ίσον βαθύτερη χρεοκοπία

«Για τη ΝΔ το κούρεμα δεν είναι κακό. Για τη χώρα είναι κακό. Μη ξεχνάμε πως το κούρεμα μπορεί να προκύψει από μειωμένα επιτόκια, από επιμήκυνση αποπληρωμής αλλά και από τη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους…», εξηγεί αρμόδιος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατηρώντας πως το μεγαλύτερο κούρεμα ισοδυναμεί με βαθύτερη χρεοκοπία.

«Το μνημόνιο μας έβγαζε από τις αγορές για ένα έτος. Μετά πήγαμε στα τρία χρόνια. Τώρα, με τα όσα ισχύουν, θα είμαστε ήδη εκτός αγορών για 10 χρόνια. Μετά την όποια απόφαση, τι θα συμβεί;», διερωτάται στέλεχος της Συγγρού υπενθυμίζοντας:

  • Τους αστερίσκους της ΝΔ, ήδη για τη Συμφωνία του Ιουλίου, που προέβλεπε χαμηλότερο «κούρεμα», της τάξεως του 21%
  • Το ενδεχόμενο να ακολουθήσει νέος δανεισμός, μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, καθιστώντας το όποιο όφελος μικρότερο
  • Το σενάριο νέων μειώσεων μισθών και συντάξεων για την κάλυψη των αναγκών
  • Τη σαφή θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ενάντια σε πιθανό “haircut”, πάνω από το 40%
  • Την προειδοποίηση των τραπεζιτών, πως δεν αντέχουν «κούρεμα», άνω του 35%, διαπίστωση που πρέπει να «συνεκτιμηθεί», όπως λένε στη ΝΔ
  • Την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση επιτροπείας στη χώρα μας, που αναπόφευκτα μεταφράζεται και ως εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Επισήμως πάντως, η ΝΔ δεν προτίθεται να τοποθετηθεί, πέραν του σαφούς στίγματος που έδωσαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, τόσο ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, αφού περιμένουν να δουν , που θα «κλειδώσει» το κούρεμα, με ποιους όρους, αν θα είναι εθελοντικό ή όχι, ποιος ο ρόλος του EFSF, καθώς και μια σειρά άλλων παραμέτρων, ώστε να παρέμβει υπεύθυνα και με ψυχραιμία, σε μια μείζονος σημασίας, για τη χώρα, τροπή.