ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας, η Φώφη, ο Σταύρος και τα σενάρια εκλογών

Ο Τσίπρας, η Φώφη, ο Σταύρος και τα σενάρια εκλογών

Πρόωρες Εκλογές | Ειδήσεις: Στην κυβέρνηση τις ξορκίζουν, στη ΝΔ τις φοβούνται και στο ΚΙΝ.ΑΛ. τις επιθυμούν διακαώς. Ο λόγος για τιςπρόωρες εκλογές για τις οποίες μέχρι στιγμής έχει χυθεί πάρα πολύ μελάνι.

Οι πολιτικές ζυμώσεις του παρασκηνίου, η πολυπόθητη αυτοδυναμία και οι διερευνητικές εντολές που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου

Η αλήθεια είναι πως μέχρι το 2020 θα χορτάσουμε από εκλογές. Έχουμε μπροστά μας βουλευτικές, δημοτικές, ευρωεκλογές και τέλος, το 2020 εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας όπου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτική εμπλοκή και εκ νέου βουλευτικές…

Το πολιτικό τοπίο όπως αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις είναι σίγουρα ρευστό και δεν φαίνεται να δίνει σε κανέναν ασφαλές προβάδισμα. Για την ακρίβεια δεν δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα που φαίνεται να είναι η ΝΔ.

Ταυτόχρονα κι αυτό προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται με ποσοστό 47,5% ο ΚΑΝΕΝΑΣ!

Το ποσοστό αυτό δεν είναι καθόλου δικαιολογημένο αν λάβει κανείς υπόψη του την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά που υφίσταται ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research σε 13 περιφέρειες και δείγμα 8.000 ανθρώπων, που διενεργήθηκε για το Έθνος δείχνει ξεκάθαρα ότι το τοπίο είναι ακόμα θολό, δεδομένου ότι πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι με 24%, οι οποίοι είναι και εκείνοι που θα κρίνουν τις εκλογές όποτε γίνουν, επιβεβαιώνοντας πως ακόμα όλα είναι ανοιχτά στο πολιτικό σκηνικό.

Πέντε μήνες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί το προβάδισμα στις σφυγμομετρήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ωστόσο να έχει συρρικνωθεί στο 4,4%, με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αγγίζει το 21,6% στην πρόθεση ψήφου και την Κουμουνδούρου να ανεβάζει οριακά τα ποσοστά της στο 17,2%. Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή με 7,8% ενώ το ΚΚΕ ακολουθεί με 6,3%. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν οι ΑΝΕΛ με 2,5%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο... κανένας, με 47,5%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει οριακές απώλειες με ποσοστό 28,5%, με τον σημερινό Πρωθυπουργό να συγκεντρώνει το 22,5% των ερωτηθέντων.

Παρά το γεγονός ότι οι ερωτώμενοι είναι προβληματισμένοι για την εικόνα και την κατάσταση της χώρας στις επόμενες δεκαετίες, ένα σημαντικό ποσοστό 38% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Τσίπρας και Μητσοτάκης ερίζουν την εκλογική δεξαμενή του λεγόμενου κέντρου. Στο ΚΙΝ.ΑΛ. το γνωρίζουν πολύ καλά και «παζαρεύουν» πολιτικά και με τις δυο πλευρές.

Μέχρι στιγμής η πλάστιγγα γέρνει προς το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. Ποταμιού). Το πολιτικό φλερτ είναι δεδομένο και έχει ως δαχτυλίδι αρραβώνων την περίφημη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Συμφωνία βεβαίως μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει… Υπάρχουν όμως ζυμώσεις που έχουν και βάση και προοπτική.

Δεν θα αποτελούσε για παράδειγμα πολιτικό παράδοξο η στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη από την Φώφη και τον Τσίπρα για τη θέση του Δημαρχιακού θώκου στην Αθήνα.

Η τριπλέτα της κεντροαριστεράς, Τσίπρας, Φώφη και Θεοδωράκης ξέρουν πολύ καλά ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, η ΝΔ πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πιάσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη μια οδυνηρή εμπειρία διακυβέρνησης με τη ΝΔ, διακυβέρνηση η οποία διέλυσε και πολυκερμάτισε την παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός (ή γυναικός) σοφού.

Το στοίχημα για την πολιτική επιβίωση των δυνάμεων που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής είναι η συμμετοχή του στην ανασύνθεση της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Γνωρίζουν λοιπόν άπαντες ότι ένα τέτοιο πολιτικό ρεύμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή του Τσίπρα.

Στο Κίνημα αλλαγής δεν έχουν πρόβλημα με τον Τσίπρα… ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα με τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους θεωρούν προσκολλημένους σε ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής.

Από την άλλη πλευρά, το στρατόπεδο του Τσίπρα έχει σοβαρότατο πρόβλημα με προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ οι οποίες έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα διαφθοράς. Το μήνυμα που στέλνουν στη Φώφη είναι ξεκάθαρο: «Φρόντισε να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια του παρελθόντος και είμαστε ανοικτοί σε όλα…».

Σημειώστε κάπου εδώ ότι ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θα λάβει σύντομα τέλος ως βελούδινο διαζύγιο και δεν θα συνεχιστεί σε επόμενο πολιτικό χρόνο.

Η επομένη των εκλογών θα φέρει τα κόμματα στην ανάγκη συμμαχιών προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα.

Το φλερτ του Τσίπρα με τις δυνάμεις που σήμερα απαρτίζουν την κεντροαριστερά ενδέχεται να πάρει σάρκα και οστά.

Άλλωστε από τώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Κεντροαριστερά έχει ηγέτη… και ο νοών, νοείτο.

Σχετικές ειδήσεις