Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τελευταία σας επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα – Γιουνκέρ: 20 Αυγούστου τελειώνουμε

Newsbomb

Πραγματικό φίλο της Ελλάδας χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κομισίον ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τσίπρας και Γιουνκέρ συμφώνησαν πως η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι η τελευταία επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην μνημονιακή Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις δομικές μεταρρυθμίσεις που κατάφερε η Ελλάδα ώστε να βγει από τα προγράμματα στήριξης τονίζοντας πως δίνουν τη δυνατότητα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς την ανάγκη προγραμμάτων στήριξης. «Δεν βγαίνουμε απλά από τα προγράμματα επιτήρησης, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτά».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως με τη καθοριστική συμβολή της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ, είμαστε κοντά στον ορισμό των μέτρων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσε διαβατήριο για την καθαρή έξοδο», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η χώρα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα πέτυχε να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, να εξυγειάνει τα δημόσια οικονομικά της, αλλά και να προχωρήσει σε πλειάδα δομικών μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν το εχέγγυο ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις δυσκολίες.

«Κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%. Αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας και προδικάζει την επίτευξη των στόχων κατά το 2018 και το 2019. Πρόκειται για επίτευγμα του ελληνικού λαού. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι όχι να προστεθούν αλλά να αφαιρεθούν μέτρα λιτότητας έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η αποκατάσταση της κανονικότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν σε κρίση, διαμηνύοντας πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι το οποίο συζητά η κυβέρνηση με τους εταίρους, ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

«Η επόμενη ημέρα της Ελλάδας είναι μέρος της επόμενης ημέρας της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Τώρα που η Ευρωζώνη ανακάμπτει, πρέπει να την θωρακίσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως μεταρρύθμιση της Ευρώπης σημαίνει σύγκλιση και συνοχή, ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας, μια νέα αρχιτεκτονική.

«Χρειαζόμαστε και Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένα ταμείο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών υπό δημοκρατικούς κανόνες και είμαστε υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Εμείς οι Ευρωπαίοι ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί. Αντέξαμε παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία».

Γιουνκέρ: Στις 20 Αυγούστου τελειώνει το Μνημόνιο

«Η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα», είπε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σημείωσε πως πλέον θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα μείωσης του ελληνικού χρέους και όλα τα κράτη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα της. Είμαι ικανοποιημένος από το πώς υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, η ανεργία μειώνεται», είπε ο κ. Γιουνκέρ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το επενδυτικό πρόγραμμα του ίδιου που βρίσκει υποστήριξη στην Ελλάδα.