ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για περικοπές συντάξεων: «Θα ξαναδούμε το θέμα μετά τον Αύγουστο»

Κατρούγκαλος για περικοπές συντάξεων: «Θα ξαναδούμε το θέμα μετά τον Αύγουστο»

«Παράθυρο» στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με τις δραστικές μειώσεις των συντάξεων από 01/01/2018 άφησε σήμερα, Παρασκευή (18/05/2018) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,Γιώργος Κατρούγκαλος, κινούμενος σε σαφώς διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με τα όσα ανέφεραν από χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μέχρι τον Αύγουστο γιατί μέχρι τότε είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην έξοδο από τα Μνημόνια. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι υπαρκτό και θα τεθεί», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104.6».

«Μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια θα πρέπει προφανώς να τεθεί το θέμα των συντάξεων, γιατί έχουν αλλάξει και τα πραγματικά δεδομένα», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του ασφαλιστικού νόμου που είχε θεσμοθετήσει, υποστηρίζοντας ότι «ο δικός μου νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά δεν θα κοπεί. Έξι μήνες μετά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ήρθε ο εκβιασμός από το ΔΝΤ που είπε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός αν συνεχίζετε να δίνετε προσωπική διαφορά και τότε καταργήθηκε αυτό που προβλεπόταν στο δικό μου νόμο. Η βάση του εκβιασμού, όμως, ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα είναι πλεονασματικός αποδείχθηκε πλήρως ανακριβής και από την άλλη υπερκαλύψαμε τα πλεονάσματα»

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αυξημένες εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε: «Αυτό που εσείς αποκαλείτε πετσόκομμα, το να πληρώνεις εισφορά ανάλογα με το εισόδημα, εγώ το θεωρώ κοινωνική δικαιοσύνη».

Και πρόσθεσε: «Οι μισοί περίπου από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Εγώ συνέδεσα την υποχρέωση με το πραγματικό τους εισόδημα και όχι με τα πόσα χρόνια ήταν στο επάγγελμα, Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως έχουν παραδεχθεί οι ενώσεις των εμπόρων, το 80% των ασφαλισμένων τώρα να πληρώνει λιγότερα χρήματα και το 20% περισσότερα και ορισμένοι πάρα πολλά περισσότερα και αυτό πρέπει να το δούμε στο μέλλον».

Σχετικές ειδήσεις