ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος στη Βουλή: Πάμε σε ενισχυμένη εποπτεία και όχι σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή (vid)

Τσακαλώτος στη Βουλή: Πάμε σε ενισχυμένη εποπτεία και όχι σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή (vid)

«Η τεχνική συμφωνία τελείωσε πριν από λίγες ημέρες, έχουμε ένα μήνα για τα προαπαιτουμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχουμε καταλήξει πώς θα είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Τετάρτη (23/05/2018) στη Βουλή, στη συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

«Δεν ξέρετε ότι διαπραγματευόμαστε μία ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι πιστοληπτική γραμμή στήριξης;», είπε ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από ορισμένα ΜΜΕ, λέγοντας προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: «Δεν έγιναν όσα τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν προέβλεπαν. Ήρθε το ΔΝΤ και δεν είπε να έρθει πιο μπροστά το αφορολόγητο. Αλλά έχουμε και δημοσιονομικό χώρο. Με το δημοσιονομικό χώρο αποφασίσαμε να αλλάξουμε την ισορροπία προσλήψεων αποχωρήσεων από το δημόσιο. Αλήθεια το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ είναι σε αυτό με εμάς ή τη ΝΔ; Θέλουμε ένα δημόσιο που θα έχει αρκετούς γιατρούς και καθηγητές;».

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης, λέγοντας: «Βγαίνει από τη θεωρία του Gestalt ότι το σύνολο είναι περισσότερο από το άθροισμα των μερών. Στην κυβέρνηση Σημίτη όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ και αρχίσαμε την αποβιομηχάνιση δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα συλλογικής σκέψης. Το έλεγαν οικονομολόγοι ότι δε μπορεί το οικονομικό μοντέλο να είναι μόνο στα μεγάλα έργα και το εύκολο χρήμα. Το σχέδιο μας είναι ολιστικό γιατί κάπως τα πράγματα πρέπει να δέσουν. Μπορεί να έχετε δικαιολογία ότι αργήσατε να δείτε το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, αλλά δεν έχετε δικαιολογία για το στρατηγικό σχέδιο για το υπερταμείο, ήταν γνωστό».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Τσακώνεστε για τις εκλογές. Να είναι τώρα οι εκλογές. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε ρώτησαν κανέναν όταν δημιούργησαν το χρέος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν όταν έφερε το πρώτο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε ρώτησαν κανέναν όταν έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ δε ρώτησε κανέναν όταν συμφώνησε πλεονάσματα 6,5% μέχρι το 2014. Και τώρα μας λένε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο που εσείς το βάλατε».

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσακαλώτου στα όσα είχε πει νωρίτερα η Φώφη Γεννήματα, κατά την εισήγησή της: «Δεν θα μπω στο λούκι να πω για το «κατηγορώ» της Φώφης Γεννηματά που ήταν μία κακοποίηση του Ζολά με περιορισμένη εγγραμματοσύνη».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις από τη Βουλή

Σχετικές ειδήσεις