ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Κάννες για… απολογία

Στις Κάννες για… απολογία

Στις Κάννες της Νότιας Γαλλίας μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη και θα ενημερώσει τους αρχηγούς των χωρών για την απόφασή του να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.

Το ελληνικό πρόβλημα και οι δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του G20, καθώς η πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων μας με πρώτους τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας.

Νικολά Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους πως θα απαιτήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό την πλήρη και άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Η σημερινή μετάβαση του κ. Παπανδρέου στις Κάννες γίνεται υπό την πίεση των αγορών, που χθες έπιασαν πάτο και με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ελλάδα απειλεί ακόμα και την συνοχή της Ευρωζώνης με ενδεχόμενη χρεοκοπία της.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει δείπνο εργασίας με τους Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Λαγκάρντ.

Το επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων τοποθετεί τη «σύνοδο διαβούλευσης» των Ευρωπαίων ηγετών με τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ στις 18:30 ώρα Ελλάδας και κατόπιν, στις 21:30, θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιώργου Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι στη σχετική ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, αναφέρεται πως ο Νικολά Σαρκοζί θα έχει την Τετάρτη στις Κάννες συνομιλίες «με τις ελληνικές Αρχές», χωρίς να γίνεται ονομαστική αναφορά στον Γ. Παπανδρέου.

Εξαιτίας της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Σύνοδο της G20, η προγραμματισμένη ομιλία του στη Βουλή στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αναβάλλεται για την Πέμπτη.