ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πορτογαλικό μοντέλο για μεταβατική κυβέρνηση

Πορτογαλικό μοντέλο για μεταβατική κυβέρνηση

Του Βασίλη Παπαπέτρου

Εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώ οι φατρίες κινούνται με σημαία πολέμου στην ενδοχώρα του ΠΑΣΟΚ οι εισηγήσεις για την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης κερδίζουν ολοένα και περισσότερους πόντους τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το βασικό μοντέλο που εξετάζεται παραπέμπει ευθέως στο...Πορτογαλικό σύστημα: Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με βασική αποστολή την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αν προκριθεί το μοντέλο που υιοθέτησε η χώρα της Ιβηρικής, η οποία ξεπέρασε τον “κάβο” της πολιτικής αστάθειας και των εκλογών τηρώντας απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών της, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οφείλουν (αναγκαστικά) να βρουν “κοινό τόπο”.Ακέφαλη για δύο μήνες.

Η Πορτογαλία παρέμεινε στο κενό για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες. Ωστόσο οι πολιτικοί σχηματισμοί βρήκαν διόδους επικοινωνίας καταλήγοντας σε κοινό πλαίσιο δράσης.

Συγκρότησαν μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, έκαναν αποδεκτές τις δεσμευτικές συμφωνίες στις οποίες είχε καταλήξει ο απερχόμενος πρωθυπουργός και στην συνέχεια προκήρυξαν εκλογές στις 5 Ιουνίου 2011.