ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Δεν ήταν δεδομένη η αποφυγή της χρεοκοπίας

Παπανδρέου: Δεν ήταν δεδομένη η αποφυγή της χρεοκοπίας

Για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση «στήριξε τη χώρα με αγώνες, πράξη και αλήθεια», τα δύο χρόνια που πέρασαν.

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δώσει τιτάνιο αγώνα για να σωθεί η πατρίδα και πως αυτή ακριβώς είναι η εντολή που έχει από τον ελληνικό λαό: «να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως υποχρεώθηκε να προτείνει δημοψήφισμα, αφού ο πολιτικός κόσμος δεν αναλάμβανε τις ευθύνες του. Οπότε θα έπρεπε να πάρει θέση και να αποφασίσει ο λαός.

Σήμερα, όπως είπε, αποδείχτηκε πως η κοινή πορεία του πολιτικού κόσμου ίσως είναι εφικτή.

Το δημοψήφισμα θα έθετε το ζήτημα της δανειακής σύμβασης και όχι το ζήτημα εξόδου από το ευρώ, παρόλο που είναι υπαρκτό, συμπλήρωσε.

«Δεν είμαι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα». «Δεν με ενδιαφέρει να επανεκλεγώ, με ενδιαφέρει να σώσω την πατρίδα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ζήτησε άμεσα να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός σχήματος ευρύτερα αποδεκτού και ικανού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η έγκριση της δανειακής σύμβασης.

Επίσης, ανέφερε ότι θετικές ήταν οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, μετά τις σημερινές εξελίξεις.

«Να γίνει η Ελλάδα αυτοδύναμη, χωρίς να χρειάζεται δάνειες δυνάμεις. Μετάβαση από την Ελλάδα των ελλειμμάτων στην Ελλάδα των πλεονασμάτων» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγνοια του είναι ο άνθρωπος του μόχθου.

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, τον κάλεσε να επανεξετάσει τη στάση του και να επιστρέψει στην αίθουσα της Ολομέλειας για τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης.