ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εσωτερική «τρόικα» απειλεί τον Γιώργο

Η εσωτερική «τρόικα» απειλεί τον Γιώργο

Πυρά κατά του Γ. Παπανδρέου - Ανάβει η μάχη της διαδοχής

Την εσωκομματική «τρόικα είχε να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο χθεσινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, μετά την παταγώδη αποτυχία των Καννών.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ουσιαστικά ανακωχή και ανοχή μερικών ημερών για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά και να φτιάξουν μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν από τους πρώτους που μίλησαν κατά του δημοψηφίσματος και θα μπορούσε να πει κανείς ότι, τρόπο τινά, έπεσε μέσα. «Αν ζητάς ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να έχει επιτευχθεί η συμφωνία θα είναι σαν να υποκλέπτουμε την ψήφο των βουλευτών και θα λειτουργήσει διχαστικά. Απορρίψτε την πρόταση για δημοψήφισμα και ας φανεί παρεξηγήσιμο».

Με… το καλό προσπάθησε να πιάσει τον Γιώργο Παπανδρέου η Άννα Διαμαντοπούλου: «αυτή η κυβέρνηση θα περάσει στην Ιστορία για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: «είναι αντίστοιχη των κυβερνήσεων Τρικούπη. Η στάση του πρωθυπουργού είναι στάση ευθύνης.

Με έκπληξη ο κ. Παπανδρέου και οι λοιποί παριστάμενοι την άκουσαν να λέει: «Ο κ. Παπανδρέου είναι υπεράνω πάσης κριτικής»! Δυο ώρες το πολύ μετά τον εγκάλεσε στην…. Τάξη, γιατί δεν ενημέρωσε τους βουλευτές ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί.

Τέλος ο κ. Ραγκούσης είχε ένα πιο συλλογικό μήνυμα. Προσπάθησε να συσπειρώσει τους υπουργούς του συμβουλίου: «αποδείξαμε ότι είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και ότι υπηρετούμε τον τόπο» και συνέχισε ζητώντας και αυτός με τη σειρά του την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου: «επιβάλλεται στο κομματικό σύστημα της χώρας να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της συνεννόησης»