ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας για πρωθυπουργός και Παπαδήμος για υπουργός Οικονομικών

Δήμας για πρωθυπουργός και Παπαδήμος για υπουργός Οικονομικών

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά και την τοποθέτηση του πρόεδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την στιγμή το επικρατέστερο όνομα για την θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού είναι αυτό του Σταύρου Δήμα, πρώην επιτρόπου στην Κομισιόν και αντιπροέδρου της ΝΔ με καλές σχέσεις και στις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά στην χθεσινή δήλωση του.

Για υπουργός Οικονομικών και Συντονισμού της νέας κυβέρνησης υποψήφιος είναι ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος, πρόσωπο που φέρεται να αποδέχονται και οι δύο πλευρές .

Ο σκόπελος της διαφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ σχετικά με τον αν θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν ή πρώτα να φύγει ο πρωθυπουργός μπορεί να λυθεί με την παραίτηση σήμερα του κ. Παπανδρέου μετά το υπουργικό συμβούλιο στις 16:00 και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο αυριανό Eurogroup.

Τις επόμενες μέρες η νέα κυβέρνηση θα πάρει τον δρόμο της Βουλής.

Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα της η ΝΔ δεν επιμένει πλέον να κρατήσει αναγκαστικά για ένα μήνα , αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα μέχρι τα τέλη Ιανουρίου και πέρα για να τρέξει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Τέλος να σημειωθεί πως η πρόταση Καρατζαφέρη στον Κάρολο Παπούλια είναι να αναλάβει ως μεταβατικός πρωθυπουργός ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης.