ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις νίκες της ΝΔ

Οι τρεις νίκες της ΝΔ

Ικανοποίηση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για την αποχώρηση Παπανδρέου και τη διενέργεια εκλογών

«Ο Παπανδρέου έφυγε. Ο τόπος θα μπορέσει να πάει σε εκλογές σε συνθήκες ομαλότητας», ήταν το πρώτο σχόλιο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία αποτιμούν θετικά την εξέλιξη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αφού, όπως λένε, ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε και τους τρεις βασικούς και αδιαπραγμάτευτους στόχους που είχε εκ προοιμίου θέσει:

  • Να φύγει ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρωθυπουργία
  • Να δρομολογηθούν άμεσα εκλογές και
  • Να συγκροτηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση με σκοπό την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης του Οκτώβρη, με την ουσία της οποίας, η ΝΔ, είχε εξαρχής συμφωνήσει.

Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου

Αν και από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως θα σχηματιστεί «νέα κυβέρνηση, με νέο πρωθυπουργό, στον οποίο θα παραδώσει ο Γιώργος Παπανδρέου και άρα ο Παπανδρέου, δεν παραιτείται», η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ικανοποιημένη αφού ο σκοπός της, να εγκαταλείψει την εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου, επετεύχθη. Το στοίχημα αυτό θεωρούνταν μείζονος σημασίας στο στρατηγείο της Συγγρού, καθώς το τελευταίο διάστημα ήταν διαρκείς οι απαξιωτικές αναφορές στο πρόσωπο του πρωθυπουργού τον οποίο χαρακτήριζαν «αναξιόπιστο και επικίνδυνο».

Ως δεύτερη νίκη, λογίζεται και η άμεση διεξαγωγή των εκλογών. Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, και οι σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Σταμάτης, φαίνεται πως συμφώνησαν εχθές βράδυ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους συνεργάτες του, οι εκλογές να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου. Αν και η αρχική διάθεση των στελεχών της ΝΔ ήταν οι κάλπες να στηθούν μέσα στο 2011, οι στόχοι της νέας κυβέρνησης θεωρήθηκε από κοινού δύσκολο να επιτευχθούν μέχρι τις εορτές και για αυτό προτιμήθηκε η μέση οδός, παρά την αρχική διάθεση Βενιζέλου για εκλογές κοντά στον Μάρτιο.

Ως τρίτη νίκη καταμετρούν στη Συγγρού, το γεγονός ότι το νέο σχήμα θα έχει ως βασική υποχρέωση την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης του Οκτώβρη, ενώ η ΝΔ επιμένει πως διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από τα νέα μέτρα.

Οι εκκρεμότητες

Η συμφωνία πάντως δεν έχει κλείσει σε όλες της τις λεπτομέρειες. Σήμερα αναμένεται να επικοινωνήσουν εκ νέου, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να βάλουν στο τραπέζι τα ονόματα των υποψηφίων «επικεφαλής».

«Τα ονόματα που θα στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση είναι δευτερεύουσας σημασίας και θα συζητηθούν αύριο στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά. Απόψε δεν συζητήθηκε το θέμα», ξεκαθάριζε τη νύχτα στενός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά.

Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένεται ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις καίριες θέσεις. Το πιθανότερο είναι η ΝΔ να κάνει ένα βήμα πίσω και στην αρχική της πρόταση για κυβέρνηση μη πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, για την ώρα άγνωστο παραμένει, σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να επηρεάσει για τη συμμετοχή τεχνοκρατών, σε κεντρικά υπουργεία του νέου σχήματος.