ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ παρασκηνίων και μυστικών επαφών

Θρίλερ παρασκηνίων και μυστικών επαφών

Δραματικό παρασκήνιο εκτυλίχθηκε χθες Δευτέρα με στόχο τα δύο μεγάλα κόμματα να καταλήξουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο θα δεχόταν να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, πριν τις εκλογές στις αρχές του 2012.

Τρία ονόματα έπεσαν στο τραπέζι, από τα οποία το πρώτο φέρεται να έχει αρνηθεί και τα δύο, φέρονται επίσης, να μην πήραν την τελική έγκριση της Νέας Δημοκρατίας.

Η ημέρα ξεκίνησε με το φαβορί της διαδικασίας τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι από τα δύο κόμματα επικοινώνησαν με τον πρώην υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ μαζί του μίλησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπαδήμος κατ’ αρχήν φάνηκε να συζητά την αποδοχή της πρότασης και γι’ αυτό το λόγο πήρε το αεροπλάνο από την Αμερική όπου βρισκόταν και μέσω Φρανκφούρτης εχθές αργά το απόγευμα έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο κ. Παπαδήμος έθεσε δύο βασικούς όρους:

α) η διάρκεια της κυβέρνησης να είναι τουλάχιστον έξι μήνες

β) το οικονομικό επιτελείο να έχει τη δική του υπογραφή, ενώ στη νέα κυβέρνηση να συμμετάσχει ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, είτε ως υπουργός Άμυνας, είτε έχοντας ένα κεντρικό ρόλο στα οικονομικά θέματα.

Οι όροι του κ. Παπαδήμου δεν άρεσαν στα δύο κόμματα, αφού συνεργάτες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβήθηκαν ότι θα λαμβάνει αποφάσεις ερήμην τους. Επιπλέον, ο πρώτος όρος παραβίαζε de facto την επιθυμία του κ. Αντώνη Σαμαρά για εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Η δεύτερη επιλογή ήταν αυτή του Έλληνα ευρωπαίου διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου. Στελέχη από το κυβερνητικό επιτελείο είχαν επικοινωνήσει με τον κ. Διαμαντούρο την Κυριακή το βράδυ για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του. Ο κ. Διαμαντούρος απάντησε αρχικά θετικά, όμως η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αρνητική σε αυτή την προοπτική, αφού ο ευρωπαίος διαμεσολαβητής υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη.

Τέλος, το τρίτο πρόσωπο που εμφανίστηκε προς το τέλος της ημέρας στη συζήτηση ήταν αυτό του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τις εννιά το βράδυ περίπου, η Συγγρού έδειχνε διατεθειμένη να αποδεχτεί αυτήν την πρόταση και ο κ. Ρουμελιώτης επιβιβάστηκε στο πρώτο αεροπλάνο για την Αθήνα από την Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν, για να συζητήσει την πρόταση. Ενώ όμως βρισκόταν σε πτήση, η Συγγρού καθιστούσε σε δημοσιογράφους σαφές πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε αυτήν την πρόταση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αποτέλεσμα των επτασφράγιστων διαβουλεύσεων μεταξύ Παπανδρέου, Σαμαρά, Ευρωπαίων ηγετών και ενδιαφερομένων προσώπων θα γνωστοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 12 κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί.