ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τελευταίο Υπουργικό του Γιώργου

Το τελευταίο Υπουργικό του Γιώργου

Τέλος στην παρατεταμένη αγωνία για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να βάλουν οι ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός των επόμενων ωρών.

Στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου, υπό τον κ. Παπανδρέου, μια συνεδρίαση που θα είναι η τελευταία αυτής της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπήρξαν «θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού» στις επαφές που είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί τόσο το όνομα του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, όσο και η σύνθεσή της.

Για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού έχουν ακουστεί τρία ονόματα: του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου, του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου και του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Όσον αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς επιμένει στη θέση του για τοποθέτηση τεχνοκρατών και όχι πολιτικών προσώπων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να αποδέχεται τη συμμετοχή στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. και της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη νέα κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε χτες ότι δέχτηκε πρόταση για τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση, την οποία όπως είπε απέρριψε ενώ επιφυλάχθηκε και για τη γενικότερη συμμετοχή του κόμματός του στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμα τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά) έχουν απορρίψει την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έχουν ζητήσει άμεση διεξαγωγή εκλογών.