ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Παπαδήμου

Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Παπαδήμου

Ο κ. Λούκας Παπαδήμος είχε ενημερώσει σχετικά τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πριν καλά – καλά πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής από τη Βοστώνη, ότι έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού μιας συναινετικής κυβέρνησης, υπό έναν όρο: ότι θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες.


Και φρόντισε να τεστάρει άμεσα τους προτείνοντες τη θέση. Συγκεκριμένα, έθεσε ζήτημα διάρκειας της κυβέρνησης του. Δηλαδή, αρνήθηκε το χρονικό όριο του Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι δεν φτάνει για να κάνει όλα όσα έπρεπε.

Επίσης έθεσε θέμα σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ζήτησε τα μέλη του να μην προέρχονται μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία.

Και τέλος, έβαλε κι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου. Ζήτησε, δηλαδή, να έχει αυτός τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ως προς την επιλογή του.

Οι όροι αυτοί κώλυσαν προς το παρόν τις διαπραγματεύσεις χθες, ενώ σήμερα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση Παπαδήμου επανέρχεται κανονικά.

Το σπουδαιότερο πλεονέκτημα του είναι η βαρύτητα του ονόματος του και η διεισδυτικότητας που έχει στο εξωτερικό.

Υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται και αποτελεί μεγάλη «προίκα», αλλά από την άλλη υπάρχουν και αρκετά ντεσαβαντάζ που καθιστούν την υποψηφιότητα του αμφιλεγόμενη.

Παραμένει ωστόσο η πιθανότερη υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού...