ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι όροι Παπαδήμου για να γίνει πρωθυπουργός

Οι όροι Παπαδήμου για να γίνει πρωθυπουργός

Τι ζητά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ για να τεθεί επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης

Οι σφοδρές αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και οι απειλές για ανταρσία από τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Πετσάλνικου, οδήγησαν τον Γιώργο Παπανδρέου να αλλάξει εκ νέου τη στάση του και να προτείνει τον Λουκά Παπαδήμο για μεταβατικό πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά είχαν αργά χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τους όρους που θέτει ο κ. Λούκος Παπαδήμος για να δεχθεί να κάτσει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζητά τρία πράγματα προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας:

1. Να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση από τους αρχηγούς και των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).

2. Να παραταθεί το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα μεταβατική κυβέρνηση χωρίς ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και να ολοκληρώσει το έργο που θα αναλάβει.

3. Να υπάρξει συμμετοχή περισσότερων πολιτικών στελεχών από την πλευρά της ΝΔ.

Ο κ.Παπαδήμος σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισε πως δεν θέτει θέμα παραμονής ή αλλαγής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, γεγονός που λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού, από οποιαδήποτε σκέψη για «αναγκαστική» απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η αγωνία λοιπόν να παρατείνεται μέχρι τις 10:00 το πρωί με τη νέα σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σε αυτό, θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, που φέρεται και εκείνος να επιθυμεί τη λύση Παπαδήμου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει ο κ.Σαμαράς στους όρους του κ. Λουκά Παπαδήμου και ιδιαιτέρως ως προς την αποδοχή του όρου για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.