ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε»: Συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά το Σάββατο

«Κλείδωσε»: Συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά το Σάββατο

Κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζει να προκαλεί η παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μετά την σφοδρή κόντρα με τον υπουργό Άμυνας στο υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης (16/10).

Το Σάββατο στις 11:00 το πρωί θα γίνει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Νίκο Κοτζιά και η τυπική τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, το χαρτοφυλάκιο του οποίου ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το γεγονός ότι ο Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε με αφορμή τη στάση του Πάνου Καμμένου απέναντί του έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι δυσφορούν για τις συνέπειες της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και άλλοι καταλογίζουν στον πρώην πλέον υπουργό Εξωτερικών υπέρμετρο “εγώ” την ώρα που το μείζον ήταν η επιβίωση της κυβέρνησης.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Κοτζιά, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση που εκ των πραγμάτων θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την παράδοση παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία προγραμματίζεται για το Σάββατο.

Ενδιαφέρον θα έχει και τι θα πει, εάν ερωτηθεί, σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόσο για τον πρώην υπουργό του όσο και για τον κυβερνητικό του εταίρο.

Ο κ.Τσίπρας από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε την προσήλωση του στη συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει να χαμηλώσει τους τόνους με στόχο να επαναφέρει την ηρεμία και μην δώσει εκ νέου τροφή στη ΝΔ, η οποία σχεδίαζε ακόμα και πρόταση μομφής στη Βουλής για το Σκοπιανό.

Κοτζιάς εναντίον όλων: Η επιστολή – «φωτιά» και τα μυστικά κονδύλια

Να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του ζήτησε από το Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας της τετράωρης σύσκεψης των μελών της Κίνησης «Πράττω».

Απαντώντας εμμέσως στον κ. Τζανακόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «ακατανόητη πολιτικά πράξη», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιεύσει την επιστολή παραίτησης, προκειμένου «να δούμε αν έχω λόγο ή όχι που παραιτήθηκα».

Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η Κίνηση «Πράττω» θα συνεχίσει να συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας όμως τον ρόλο της «αριστερής συνείδησης» και προαναγγέλλοντας ως εκ τούτου, νέες παρεμβάσεις στην κυβερνητική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, κατήγγειλε τον «οχετό που έχει ξεχυθεί» εις βάρος του, ενώ σημείωσε με νόημα, ότι «ενώ λέμε να μην είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες, όταν βλέπουμε κάποιον να κάνει το καθήκον του, υβρίζεται».

Τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για τα μυστικά κονδύλια, υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του υπενθυμίζοντας ότι «είμαι ο μόνος που έκανα νόμο για να ελέγχονται από τη Βουλή».

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να αφήσει έμμεσες αιχμές για τον κ. Καμμένο, αναφέροντας πως «επειδή δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη μερικοί, ρίχνουν λάσπη. Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως, έχει βρώμικα χέρια» κατέληξε.

Επικαλούμενος το νόμο που κατέθεσε για τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το Κοινοβούλιο, είπε πως ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες.

«Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας, ηθικής και στρατηγικής μακρόχρονης σκέψης», παρατήρησε επίσης. Υποστήριξε, ακόμη, ότι κατευθύνεται εναντίον του «οχετός με στοχευμένες διαρροές» για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ούτε πρόκειται για πολλά λεφτά, αλλά επιπλέον ελέγχονται από επιτροπή ανωτάτων διπλωματών και εν συνεχεία από τη Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε, μάλιστα, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον κ. Καμμένο, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους βουλευτές ή και με άλλα κόμματα, ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απορρήτων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία.

Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις διαρροές που δείχνουν την κατεύθυνση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την ελπίδα του, «η Συμφωνία να πάει καλά (γιατί) αν δεν πάει θα δουν πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα», επαναλαμβάνοντας ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας δεν είναι ΥΠΕΞ νο2, είπε ακόμη και υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, δύο Υπουργικά Συμβούλια και σε δύο κυβερνητικές επιτροπές. Επικαλούμενος δε, τη «δύσκολη διεθνή συγκυρία», επεσήμανε ότι απαιτείται προσοχή στις κινήσεις, μακριά από τυχοδιωκτισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Die Welt: «Πώς ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει τα Βαλκάνια αλλά αποτυγχάνει»

Κοτζιάς εναντίον όλων: Η επιστολή – «φωτιά» και τα μυστικά κονδύλια