ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή

Για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου θα τοποθετηθεί στη Βουλή ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου μετά την παράδοση της πρωθυπουργίας.

20:09 Θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον.

20:08 Πρέπει να στηρίξουμε το έργο της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικούς συμβιβασμούς.

20:07 Καθήκον μας να διαμορφώσουμε μια άλλη πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απαλλαγμένος από την αυτοσυγκράτηση ενός πρωθυπουργού, θα μπορώ πιο ελεύθερα να παρεμβαίνω.

20:06 Η προκατάληψη στην Ευρώπη τυφλώνει για τις αδυναμίες της κρίσης. Δεν φταίνε οι λαοί, αλλά το έλλειμμα των λαών. Απέναντι στις αγορές δεν αρκούν τα προγράμματα εξυγίανσης, απαιτείται η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής.

20:05 Το ευρωομόλογο είναι μονόδρομος.

20:04 Η Ευρώπη θα πρέπει να προωθήσει προοπτικές ανάπτυξης, που θα κάνουν την Ευρώπη ανταγωνιστική λόγω ποιότητας.

20:03 Πρέπει να σωθεί η ευρωζώνη για να σωθούμε και εμείς. Καθημερινά βλέπουμε την επιδείνωση της κατάστασης. Δεν μου αρέσει να παριστάνω τον προφήτη, αλλά πόσες φορές δεν είπα ότι οι αποφάσεις της ΕΕ είναι ανεπαρκείς ή λάθος, όπως αυτές στη Ντοβίλ; Η Ευρώπη δεν επόπτευσε σωστά τις οικονομίες, μεταξύ αυτών και τις Ελλάδος. Σωστά αλλάζουν οι κανόνες και οι μηχανισμοί, αλλά δεν επαρκεί.

20:02 Πρέπει να δούμε τη γεωστρατηγική σημασία των επενδύσεων, που δεν θα είναι μόνο από ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και από τις Αραβικές χώρες, και την Κίνα, γιατί όχι και τη Βραζιλία.

20: 01 Για την Τουρκία, προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Οι συναντήσεις αυτές πρέπει να γίνουν ρουτίνα μεταξύ των δύο χωρών. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις πρωτοβουλίες για τη Μέση Ανατολή.

20:00 Από τις επαφές μου με τα Σκόπια, θεωρώ ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προσέγγισης και επίλυσης του ζητήματος. Είναι ιστορική ευκαιρία αυτή η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Η Ελλάδα επιθυμεί ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Όταν θα φτάσουμε σε λύση, η Ελλάδα θα είναι η πιο αξιόπιστη εταίρος των Σκοπίων.

19:59 Την τελευταία δεκαετία στην εξωτερική πολιτική καταφέραμε καίριες συναινέσεις. Η συμμετοχή δύο κεντρικών στελεχών της ΝΔ θέλησα να σηματοδοτήσει αυτό. Ζήτησα να υποσχεθούμε και να δεσμευτούμε την ειλικρινή μας πρόθεση συνεργασίας στα μείζονα εθνικά μας θέματα.

19:58 Θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Να ανακτήσουμε την εμπέδωση μεταξύ μας.

19:56 Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές. Θα πρέπει να σταματήσουν τα θαλασσοδάνεια προς ΜΜΕ, με υπόγειες διαδρομές.

19: 54 Διακυβεύεται η συμμετοχή μας στο ευρώ. Δώσαμε και έδωσα μάχη απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα. Σήμερα ελπίδα μου είναι να προωθήσουμε μαζί κανόνες ευνομίας.

19: 54 Ευχόμαστε στον Λουκά Παπαδήμο καλή επιτυχία. Η αρχή αυτή πρέπει να έχει συνέχεια. Το μείζον είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 26ης Σεπτεμβρίου και όσα απορρέουν από αυτές τις αποφάσεις. Και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Ήδη είμαστε κοντά.

19:53 Δεν υπολογίζουμε καμία καρέκλα για το καλό του ελληνικού λαού. Το καθοριστικό βήμα έγινε. Χαίρομαι που συνέβαλα στη συνεργασία. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη. Κρίμα που καθυστερήσαμε. Όσοι μας θέλουν διχασμένους και μοιρολάτρες, εντός και εκτός της χώρας, να ξέρουν ότι δεν θα σταματήσω να παλεύω για τη μεγαλύτερη δυνατή έκφραση και συμμετοχή τους.

19: 52 Αυτοί που λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση, ας είχαν το θάρρος να στηρίξουν το δημοψήφισμα. Η σημερινή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνευθύνης.

19:51 Πάνω από τις αγορές υπάρχουν οι λαοί. Σήμερα η μάχη είναι μεταξύ των αγορών και της Δημοκρατίας.

19:50 Το δημοψήφισμα φόβισε τους εταίρους μας. Αλλά και μια αρνητική απάντηση θα ήταν πολύ καλύτερη.

19:49 Δεν αποφάσισα ξαφνικά αυτό για το οποίο πάλεψα τόσο πολύ σε τόσο πολλούς μήνες. Το αντίθετο. Η συμφωνία σήμερα είναι πιο ασφαλής από ποτέ.

19:48 Το δημοψήφισμα φόβισε πολλούς. Δεν απείλησε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, όπως πολλά μέσα ενημέρωσης θέλησαν να προβάλλουν.

19:47 Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή θα έπρεπε να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις. Πρώτα απ' όλα ο πολίτης, με τη δική του απόφαση. Να πει ο ελληνικός λαός το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι".

19: 46 Σήμερα κρίνεται το κείμενο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Κρίνεται αν θα αξιοποιήσουμε σωστά το αντίτιμο των δικών μας θυσιών. Αν θα αξιοποιήσουμε την αλληλεγγύη των εταίρων για να γυρίσει σελίδα η χώρα, για να πάρουμε το δρόμο για την ανάπτυξη, που θα βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε πύλινα πόδια. Αν φανούμε άτολμοι και φοβικοί, θα δούμε την έξοδο από το ευρώ και θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία.

19: 45 Η χώρα είναι όρθια και οφείλεται στις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσαμε σήμερα να ελπίζουμε για μια άλλη Ελλάδα. Έδωσα όλο μου το είναι για τον αγώνα αυτόν. Ο πόλεμος δεν τελείωσε. Βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή.

19: 44 Η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση κάνουν πόλεμο στα συμφέροντα που θέλουν μια πελατειακή οικονομία και ένα εξαρτημένο κράτος.

19:43 Η συνεργασία των κομμάτων είναι νίκη της Δημοκρατίας.

19: 42 Ανάλαβα πριν δυο χρόνια τη διακυβέρνηση της χώρας. Η δύσκολη αποστολή συνεχίζεται με μια διαφορά. Έχω την ελπίδα ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου.