ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία του Λ. Παπαδήμου στη Βουλή

Η ομιλία του Λ. Παπαδήμου στη Βουλή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

18: 54 Ψήφισε "όχι" ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Κατσούρας.

18: 48: Ψηφίζει "ναι", η ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου

18:47: Ψηφίζει "ναι" ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης

18: 43 Ψηφίζει "όχι" ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος.

18: 41 Ξεκίνησε η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Η ομιλία του Λουκά Παπαδήμου

18: 39 Όσοι είστε αντίθετοι με την κυβέρνηση συνεργασίας, σταθείτε κριτικά στην κυβέρνηση αλλά όχι απορριπτικά στην κοινή προσπάθεια.

18:38 Ο δρόμος της σύγκρουσης δεν βοηθά να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Η σωτηρία της χώρας και η υπέρβαση της κρίσης περνά μέσα από το δρόμο της κοινής προσπάθειας.

18:37 Δέχθηκα με πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Αν η Ελλάδα θα διατηρήσει τη θέση της στην ευρωζώνη ή θα αποσυρθεί. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ενωμένοι, με την αλληλεγγύη των εταίρων που επενδύουν στην επιτυχία μας.

18:36 Ζητείται η ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων ότι συμφωνούν με την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές. Η δέσμευση αυτή ζητείται διότι οι Ευρωπαίοι και οι θεσμικοί εταίροι δεσμεύονται σε πολυετή στήριξη της χώρας.

18:35 Δεν πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες. Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και η πολιτική που προβλέπει θα διευκολύνουν τη μετάβαση της χώρας. Η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας.

18: 34 Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

18:33 Το δημόσιο χρέος θα διογκωθεί. Τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία θα αποκτηθούν σε χαμηλές τιμές από όσους έχουν ευρώ ή άλλα νομίσματα. Η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη διευκολύνει την οικονομία, εφόσον συνδυαστεί με την κατάλληλη πολιτική.

18:32 Είτε έξω είτε μέσα από το ευρώ, τα προβλήματα παραμένουν. Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι τα προβλήματα οξυνθούν αν η Ελλάδα δεν μετέχει στην ευρωζώνη. Η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, που θα πλήξει ιδιαίτερα μισθωτούς και συνταξιούχους.

18: 31 Αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αν αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους, η ανάκαμψη της οικονομίας και η απορρόφηση της ανεργίας θα επιτευχθεί συντομότερα. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, συστηματικά και με σχέδιο, με τη ματιά μας στους άνεργους και ιδιαίτερα στους νέους.

18:30 Η χώρα σε λίγο χρόνο πρέπει να κάνει όσα δεν έκανε χρόνια ολόκληρα. Χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση, δεν θα κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Το κόστος πρέπει να επιμεριστεί δίκαια.

18:29 Οι συστάσεις δεν εισακούστηκαν. Είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο διακυβέρνησης στην ευρωζώνη που να αποτρέπει τη δημιουργία υπερβολικών ελλειμμάτων. Η πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία μετά από λάθη που έγιναν επί σειρά ετών, για να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που θέτει το υψηλό δημόσιο χρέος.

18: 28 Οι αιτίες της κρίσης είναι μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού.

18:27 Παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στον περιορισμό του ελλείμματος, η δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές έχει απομακρυνθεί. Η ρευστότητα έχει συρρικνωθεί και η χρηματοδότηση της οικονομίας είναι αναιμική. Το υψηλό χρέος σε συνδυασμό με την απώλεια ανταγωνιστικότητος, αποτελούν τους παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

18:26 Η Ελλάδα στηρίχθηκε σε δανεικά. Ο δανεισμός δεν χρησιμοποιήθηκε για παραγωγικές επενδύσεις, αλλά για καταναλωτικές δαπάνες του κράτους και του ιδιωτικού τομέα. Η παγκόσμια κρίση έδειξε πόσο ευάλωτη ήταν η ελληνική οικονομία.

18:25 Βασική αιτία της κρίσης είναι η υπερβολική συσώρρευση χρέους. Η συστηματική διαχείριση μεγάλων ελλειμμάτων δεν ήταν συμβατή με την πολιτική της ΕΚΤ. Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και η επέκταση του πληθωρισμού οδήγησαν σε απώλεια ανταγωνιστικότητας.

18:24 Είναι επιτακτικό και είναι στο χέρι μας να εφαρμόσουμε την κατάλληλη πολιτική για να σώσουμε την Ελλάδα, ώστε όταν βγούμε από την κρίση, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέσα στην ευρωζώνη.

18:23 Απαιτούνται τρία πράγματα. Ενίσχυση πόρων και ευελιξία του μηχανισμού σταθερότητας. Δεύτερον, ισχυρότερο πλαίσιο διακυβέρνησης και τρίτον, ουσιαστικά βήματα ενοποίησης στοιχείων της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών.

18:22 Όλες οι χώρες, μεγάλες και μικρές, ισχυρές και αδύναμες, έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί η συνοχή και η σταθερότητα της ευρωζώνης. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

18: 21 Ορισμένοι κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για τη σταθερότητα και τη συνοχή της ευρωζώνης. Είμαι αισιόδοξος, ότι η ζώνη του ευρώ θα υπερβεί τις δυσκολίες. Παρά τις δυσκολίες και τις διαφορές, τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες που θέτουν περιορισμούς, οι λαοί των κρατών και οι ηγεσίες θα λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.

18:20 Τα μέτρα που ελήφθησαν σε ευάλωτες χώρες είναι ανεπαρκή. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν έχουν τη δύναμη πυρός και τη λειτουργική ευελιξία που απαιτείται για να αποτρέψουν τη διάχυση της κρίσης.

18:19 Οι εξελίξεις απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία με ύφεση και ενέχουν κινδύνους για σταθερότητα.

18:18 Όλος ο κόσμος ανησυχεί γιατί η κρίση στην ευρωζώνη διαχέεται από την Περιφέρεια στον σκληρό πυρήνα. Οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και την ευρωπαϊκή οικονομία.

18:17 Η σωτηρία της χώρας απαιτεί την αλήθεια και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

18:16: Κάθε μία από τις ψήφους αντιστοιχεί σε ψήφο ευθύνης για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.