ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό…αναζητά 57 δισ. ευρώ

Υπουργικό…αναζητά 57 δισ. ευρώ

Την ώρα που η αγωνία για την καταβολή της έκτης δόσης κορυφώνεται, με τους Ευρωπαίους να εμμένουν στις γραπτές εγγυήσεις, η κυβέρνηση από τώρα πρέπει να προχωρήσει στο σχεδιασμό για το 2012.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναζητήσει έσοδα από φόρους, που ανέρχονται σε 57 δισ. ευρώ και εισφορές στην εργασία που θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ, σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με την ύφεση να ξεπερνά το 5%.

Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για την καταβολή συντάξεων, μισθών επιδομάτων ανεργίας και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του δημόσιου τομέα.

Όλα αυτά την ώρα που τα στοιχεία για τα έσοδα του διαστήματος Ιανουαρίου – Οκτωβρίου είναι απογοητευτικά, καθώς ανέρχονται μόλις σε 39 δις. ευρώ.

Η επίτευξη του στόχου αυτού που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2012 μοιάζει με «θαύμα» καθώς εφέτος τα έσοδα του δημοσίου - παρά τις 28 επιβαρύνσεις (αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ, τεκμήρια, έκτακτη φορολογία στα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα κέρδη) μόλις και μετά βίας θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου ήταν μόλις 39 δισ. ευρώ(!).

Τους τόκους ύψους 17,9 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο στα 372 δισ. ευρώ θα καλύψουν οι δανειστές μας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στο βαθμό που θα εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο που θα μας συνοδεύσει ως και το 2015.

Για όλα αυτά θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με κύριο αντικείμενο τον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την Παρασκευή στην Βουλή.