ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Βρούτσης: «Η ΝΔ δεν παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με τους θεσμούς»

Γ.Βρούτσης: «Η ΝΔ δεν παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με τους θεσμούς»

Συνέντευξη στον Κώστα Λασκαράτο«Για το καλό της πατρίδας και το συμφέρον της Ελλάδας, στη ΝΔ έχουμε αποδείξει ότι δεν διστάζουμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας».

Αυτό τονίζει στο newsbomb ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης και δεσμεύεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει την Κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής της.

Το «γαλάζιο» στέλεχος, προειδοποιεί ακόμη πως η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να εντάξει στο φορολογικό νομοσχέδιο τις προτάσεις της ΝΔ, διαφορετικά θα τη βρει, όπως λέει, απέναντί της «σε έναν ακόμα φορολογικό Νόμο, τον 15ο στη σειρά, που θα έρθει με τη μορφή μπαλώματος και αποσπασματικά να συνεχίσει το ίδιο λάθος».

Διαθέτουμε μια νέα κυβέρνηση, με νωπή ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κόσμος διαπιστώνει ωστόσο, ήδη, πολυφωνία στους κόλπους της, σχετικά με το έργο και τη διάρκειά της, παρά τα όσα αρχικά συμφωνήθηκαν. Πώς μπορεί τελικά να «δουλέψει» αυτό το σχήμα και να είναι πραγματικά αποδοτικό;

Η κυβέρνηση αυτή είναι μεταβατική και ειδικού σκοπού, χωρίς αυτό να μειώνει τη σημασία ή το ρόλο της. Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι, να ανορθωθεί η χαμένη αξιοπιστία και το κύρος της χώρας διεθνώς, να διασφαλιστεί πολιτική ομαλότητα, να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ , να ξεμπλοκάρει τη 6η δόση , να προωθήσει την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Όλα αυτά αποτελούν προϊόν της πολιτική συμφωνίας που επικυρώθηκε και με την πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Παρά το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να δουλέψει και να υλοποιήσει τους πιο πάνω στόχους.

Η ΝΔ θα στηρίξει την Κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής της. Άλλωστε το κόμμα μας, δεν παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια και κυρίως δεν παίζει με τους θεσμούς.

vroutsis

Διακρίνετε τον κίνδυνο η ΝΔ να βγει τελικά «πληγωμένη» από αυτή τη σύμπραξη; Στην Κ.Ο. ήδη κατεγράφησαν απώλειες. Αποκλείετε το γεγονός, αυτή η αρνητική αίσθηση, να αποτυπωθεί και στις κάλπες;

Αντίθετα το διακύβευμα για την ΝΔ ήταν η παραμονή στο ευρώ και η βιωσιμότητα της χώρας μας. Ποτέ στην παράταξη μας δεν μπήκαν στην ίδια ζυγαριά οφέλη ή ζημίες που είχαν να κάνουν με το συμφέρον της πατρίδας. Όταν η πατρίδα θα βγει κερδισμένη θα είμαστε κερδισμένοι όλοι. Άλλωστε στη πολιτική μεγαλύτερη αξία από το πόσες νίκες επιτυγχάνεις, έχει το πόσες νίκες θυσιάζεις για το καλό της πατρίδας.

Σε τέτοιες κρίσιμες και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικρατεί η φρόνηση , η λογική και η συντεταγμένη αντίληψη, ως εκ τούτου οι απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι κάτι ευχάριστο αλλά δυστυχώς πολιτικά αναγκαίο. Το όφελος όμως από τη υπεύθυνη στάση μας θα είναι υπερπολλαπλάσιο και η απήχηση στο εκλογικό σώμα θα φανεί στις κάλπες.

Η ΝΔ προσδοκά την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πολλοί ωστόσο «ποντάρουν» πως το πολιτικό σύστημα, όπως το γνωρίζουμε, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Θεωρείτε αδύνατον, έως τον Φλεβάρη, το εκλογικό σώμα να βρεθεί ενώπιον νέων επιλογών;

Πράγματι, ο πολιτικός μας στόχος είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Αυτή μας τη θέση την επιβεβαιώνουν συνεχώς οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η επίτευξη του στόχου δεν είναι άπιαστο όνειρο. Όσον αφορά στο πολιτικό μας σύστημα, πράγματι, ενσωματώνει αδυναμίες και παθογένειες που κατά βάση έχουν αναφορά σε παρωχημένες αντιλήψεις ενός πελατειακού και ανεύθυνου συστήματος. Ένα σύστημα που λειτούργησε για πολλές δεκαετίες με κυρίαρχα στοιχεία τον λαϊκισμό και την δημαγωγία. Αυτό το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες που βιώνουν τραγικές καταστάσεις, στην ίδια μας την πατρίδα, στις νέες γενιές των Ελλήνων. Προαπαιτούμενο όμως είναι να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα τους κανόνες και τη λειτουργία της πολιτικής πάνω σε σταθερές βάσεις με αξίες- αρχές- ηθική- και αγάπη για την πατρίδα.

giannis-vroutsiss-2

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει ακόμη να πείσει πως μπορεί να βάζει πλάτη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του περασμένου Οκτώβρη, χωρίς όμως να αφήνει πίσω της, την αντιμνημονιακή της στάση. Μήπως τελικά έχετε βάλει περισσότερο νερό στο κρασί σας από ότι παραδέχεστε;

Η πολιτική απόφαση της ΝΔ να στηρίξει τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης προσδιορίστηκε από ιδιαίτερα κρίσιμα γεγονότα: α) από το οριακό σημείο που βρέθηκε η πατρίδα μας στο να βρεθεί εκτός ευρωζώνης και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και β) από το να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Πάνω από όλα όμως, υπήρξε το εθνικό συμφέρον που η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς το έθεσαν πάνω από οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα.

Για το καλό λοιπόν της πατρίδας και το συμφέρον της Ελλάδας, στη ΝΔ έχουμε αποδείξει ότι δεν διστάζουμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Όσον αφορά στην αλλαγή ή όχι της πολιτικής μας, σε σχέση με το μνημόνιο, είναι γνωστό ότι αυτή παραμένει η ίδια. Για εμάς η δημοσιονομική εξυγίανση και προσαρμογή, με μείωση του ελλείμματος, μείωση του δημόσιου χρέους και δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένουν αναλλοίωτες επιδιώξεις μας. Διαφωνούσαμε και διαφωνούμε στις αναποτελεσματικές πολιτικές του μνημονίου, που για δύο ολόκληρα χρόνια δημιούργησαν κοινωνικές αδικίες, ενώ και οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν είχαν «άδοξη» κατάληξη λόγω πλήρους εκτροχιασμού.

Στο οικονομικό επιτελείο βρίσκεται πια και ένα δικό σας, «γαλάζιο», στέλεχος. Αυτό μοιραία δεν σημαίνει και συνευθύνη για τα όσα θα περιλαμβάνει το υπό διαμόρφωση νέο φορολογικό νομοσχέδιο; Δεν οφείλετε πια να μετουσιώσετε σε έργο τα όσα έχουμε ακούσει όλο το προηγούμενο διάστημα;

Οι αρμοδιότητες του Υφυπουργού Οικονομικών από τη ΝΔ οριοθετούνται μέσα στο πλαίσιο της δημόσιας περιουσίας. Είναι γνωστό ότι εμείς εδώ και ένα μεγάλο διάστημα έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας με ένα σύγχρονο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Οι προτάσεις μας απορρέουν από ρεαλιστικές παραδοχές και έχουν βρει θετική ανταπόκριση από το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών φορέων. Αντιμετωπίζουν οριστικά τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ταυτόχρονα, δημιουργούμε ένα ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον που στον πυρήνα του ενσωματώνει την ξεχασμένη για την κυβέρνηση αναπτυξιακή διάσταση.

Γίνεται λοιπόν ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία, εάν και εφόσον φέρει μετά από δύο χαμένα χρόνια το πολυπόθητο φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό να περιλαμβάνει τις προτάσεις μας .

Σε αντίθετη περίπτωση, μοιραία, δεν θα υπάρξει συμφωνία και θα είμαστε αντίθετοι σε έναν ακόμα φορολογικό Νόμο, τον 15ο στη σειρά, που θα έρθει με τη μορφή μπαλώματος και αποσπασματικά να συνεχίσει το ίδιο λάθος.