ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι από τον Γιώργο

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι από τον Γιώργο

Το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου σε συναντήσεις που έχει ξεκινήσει με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb, συζητάει με τους κορυφαίους υπουργούς τα ενδεχόμενα που πέφτουν από αυτούς στο τραπέζι, χωρίς όμως ο ίδιος να εκφράζει κάποια συγκεκριμένη άποψη.

Σύμφωνα με συνομιλητές του, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Παπανδρέου στις συναντήσεις αναγνωρίζει και δείχνει να κατανοεί την κρίση που υπάρχει ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος, την απογοήτευση του κόσμου από την κυβέρνησή του και τις αντιδράσεις που τον θέλουν εκτός ηγεσίας.

Μάλιστα ζητάει από τους υπουργούς ρητά να μην διαρρέουν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, γιατί επιθυμεί να ανοίξει ο ίδιος δημόσια τη συζήτηση που θα φέρει τις εξελίξεις στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μέχρι στιγμής έχουν συζητηθεί τα εξής:

  • Ο κ. Παπανδρέου μένει στην αρχηγία του κόμματος και το οδηγεί μέχρι τις εκλογές
  • Ο κ. Παπανδρέου παραιτείται και ανοίγει το θέμα της ηγεσίας
  • Παραμένει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα οδηγείται στις εκλογές με άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό
  • Ξεκινούν οι διαδικασίες εσωκομματικών εκλογών από τη βάση με τον ίδιο υποψήφιο και όποιον άλλον ενδιαφερόμενο προκύψει.

Ακανθώδες ζήτημα παραμένει εάν η εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση λάβει χώρα σε συνέδριο ή στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα.

Στην πρώτη περίπτωση οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι πιστεύουν πως θα επιβληθεί η επιθυμία του προέδρου, ενώ στην δεύτερη θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί το αποτέλεσμα από τους μηχανισμούς του κόμματος, τους οποίους κατά κοινή ομολογία ελέγχει το προεδρικό περιβάλλον.

Σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με προβεβλημένα στελέχη, τους κυρίους Πάγκαλο, Καστανίδη, Ευθυμίου και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη.