ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμόγελα για τις δημοσκοπήσεις – Προβληματισμός για τις υπογραφές

Χαμόγελα για τις δημοσκοπήσεις – Προβληματισμός για τις υπογραφές

Να παγιώνεται το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν στη Συγγρού, με τις δημοσκοπήσεις -μετά την απόφασή της να στηρίξει το νέο, μεταβατικό, σχήμα- να ευνοούν ακόμη τη ΝΔ.

Και αυτό παρά το ρευστό σκηνικό για την εκταμίευση της 6ης δόσης, που προκύπτει κυρίως από τις ενστάσεις του Αντώνη Σαμαρά να δώσει έγγραφες εγγυήσεις στους εταίρους.

Τα χαμόγελα στη ΝΔ πάντως δεν έχουν παγιωθεί, αφού παρά το «κεφάλι» των 10 ποσοστιαίων μονάδων που της δίνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις (RASS) στην πρόθεση ψήφου και τη μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ κατά 8,7%, που αποτυπώνεται στα ίδια δεδομένα, το «αγκάθι» της εκταμίευσης της 6ης δόσης, προβληματίζει ακόμη τα επιτελικά στελέχη του κόμματος.

Ένας Ραχόι… φέρνει την άνοιξη;

Στη ΝΔ τηρούν στάση αναμονής και αναμένουν να δουν τι θα κομίσει ο νέος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος από τις επαφές του στις Βρυξέλλες.

Ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζει καλά πως το Βερολίνο δεν προτίθεται εύκολα να καταθέσει τα όπλα. Συνομιλητές του ωστόσο, φροντίζουν σε κάθε περίπτωση να υπενθυμίζουν πως η ξεκάθαρη νίκη του Μαριάννο Ραχόι στην Ισπανία, μετά την επικράτηση Κοέλιο στην Πορτογαλία -και τη διάθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί όρους του μνημονίου- μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως όπλα ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρημάτων.

Την ίδια ώρα, η Συγγρού απέφυγε χθες οποιοδήποτε σχόλιο για την «αλλαγή στάσης» Καρατζαφέρη που δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Τρόικα πως θα κάνει ό,τι πρέπει για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.

«Στην ελληνική γλώσσα έχουμε δύο λέξεις που μάλλον οι ξένοι δεν έχουν το λεξιλόγιό τους, τη μπέσα και το φιλότιμο. Ενημερώστε τους Ευρωπαίους πως οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας έχουν μπέσα και φιλότιμο και δε χρειάζεται υπογραφή», θύμιζαν πάντως «γαλάζια» στελέχη πως είχε διαμηνύσει πριν από λίγα 24ωρα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. χωρίς να προβαίνουν σε άλλες παρατηρήσεις.