ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελεσίγραφο τρόικας για εφεδρεία και «κλειστά» επαγγέλματα

Τελεσίγραφο τρόικας για εφεδρεία και «κλειστά» επαγγέλματα

Τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων και της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο τομέα μέχρι τα μέσα τα Δεκεμβρίου έχει δώσει η τρόικα, η οποία αναμένεται να επιστρέψει το διάστημα αυτό στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά στα κλειστά επαγγέλματα, η κυβέρνηση πρέπει να παρακολουθεί το άνοιγμα της εφαρμογής και να ελέγχει κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ελεύθερης πρόσβασης στα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που απελευθερώθηκαν. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε σχετική μελέτη στο ΚΕΠΕ, η οποία θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ως το τέλος Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμάσει νομοθετικές πράξεις που θα καταργούν τους περιορισμούς που θέτουν τα επαγγελματικά σωματεία για την πρόσβαση, την άσκηση και την τιμολόγηση υπηρεσιών εφόσον αντίκεινται στο νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Στο θέμα της εφεδρείας, η τρόικα ζητεί την υλοποίηση της νομοθετημένης κυβερνητικής δέσμευσης για την ένταξη 30.000 υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου Δημοσίου τομέα στο θεσμό.

Πέραν των δύο πιο πάνω δεσμεύσεων, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τις αλλαγές στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος με στόχο τη συντόμευση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης.