ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή «ισορροπίας» από τον Σαμαρά

Υπογραφή «ισορροπίας» από τον Σαμαρά

Τη «χρυσή τομή», αναζητούν στη Συγγρού, μετά το τελεσίγραφο Γιούνκερ για λύση σε 6 ημέρες, αφού κανείς δεν επιθυμεί να χαθεί η έκτη δόση, εξαιτίας ενός χειρισμού, που θα χρεωθεί αποκλειστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο αρχηγός της ΝΔ, αναμένεται να κρατήσει «στάση ευθύνης», προτάσσοντας το «εθνικό συμφέρον».

Παράλληλα, ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του αναζητούν τη φόρμουλα εκείνη που θα του επιτρέψει να δώσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις χωρίς να δώσει την αίσθηση της αναδίπλωσης, αφού επίμονα έχει βάλει στο τραπέζι ζήτημα «αξιοπρέπειας», όχι μόνο του κόμματος του αλλά ενός ολόκληρου λαού.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως δεν φαίνεται πρόθυμος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα μπλοκάροντας την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Ωστόσο, μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών, υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα υπέρμαχοι της άποψης πως δεν πρέπει να δοθεί καμία επιστολή και με κανέναν τρόπο.

Ως πιθανότερη εξέλιξη, μοιάζει η αποστολή της ίδιας επιστολής, που έστειλε εσχάτως στο Ε.Λ.Κ., σε άλλους ωστόσο παραλήπτες και με ελαφρώς τροποποιημένο περιεχόμενο.

Εδώ ωστόσο εντοπίζεται η δυσκολία διαχείρισης του ζητήματος, αφού οι ευρωπαίοι εταίροι -γνωρίζοντας την πάγια θέση Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση- ζητούν σαφείς εγγυήσεις πως οι δεσμεύσεις Σαμαρά, δεν θα αφορούν μόνο την τρέχουσα, μεταβατική κυβέρνηση, αλλά θα τον ακολουθούν και τα επόμενα χρόνια, αν εκλεγεί κυβέρνηση.

Στη Συγγρού πάντως αποφεύγουν να συζητούν σε βάθος το κρίσιμο αυτό θέμα. Είναι χαρακτηριστική, η χθεσινή αποστροφή του εκπροσώπου του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος υποστήριξε πως δεν έχει υποβληθεί κάποιο συγκεκριμένο αίτημα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικό με υπογραφή του κ. Σαμαρά και ότι υπάρχουν μόνον προφορικές δηλώσεις.

Βέβαιο πάντως θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως, αν ο Αντώνης Σαμαράς, υποχωρήσει έστω και λίγο από τα όσα έχει έως τώρα επαναλάβει πολλές φορές, θα επιχειρήσει να επουλώσει την πληγωμένη αξιοπιστία του στο εσωτερικό, ξεκαθαρίζοντας πως πάνω από όλα βάζει την πατρίδα ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσει και για «αναπόφευκτη» εξέλιξη, στο σημείο που έφερε τη χώρα ο Γιώργος Παπανδρέου.