ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Σε μηνύσεις προχωρά ο Μανιαδάκης – «Στο αρχείο οι καταθέσεις του»

Υπόθεση Novartis: Σε μηνύσεις προχωρά ο Μανιαδάκης – «Στο αρχείο οι καταθέσεις του»

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος του – Πολιτικός σεισμός μετά τις δηλώσεις του

Στην αντεπίθεση περνά ο Νίκος Μανιαδάκης που από προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, κατέληξε κατηγορούμενος.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως ο Νίκος Μανιαδάκης από Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει μηνύσεις στους δυο άλλους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και να κινηθεί κατά της απόφασης απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

«Πολλές φορές συναντιόμουν με τον Μανιαδάκη. Δεν ήξερα ότι ο Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο Opentv για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα ο οποίος κατέστη κατηγορούμενος.

«Έχω μηνύσει τον Μανιαδάκη ως Γιάννη Αναστασίου. Ο Μανιαδάκης θα μηνύσει τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες. Εκεί θα μάθουμε και ποιοι είναι αυτοί», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν μηνύσεις των 10 πολιτικών σε βάρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε ότι γνωρίζει τους άλλους δύο μάρτυρες και αναμένεται οι μηνύσεις που θα ασκήσει σε βάρος τους να είναι με… ονοματεπώνυμο, γεγονός που θα σημάνει την άρση προστασίας τους. Ο κατηγορούμενος πλέον Νίκος Μανιαδάκης θα κινηθεί σε βάρος των άλλων μαρτύρων καθώς με τις καταθέσεις τους φέρονται να τον εμπλέκουν στην υπόθεση της Novartis.

«Ο δικηγόρος του Μανιαδάκη είναι ο κ. Μαντάς ο οποίος είχε βάλει υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του ΔΣΑ. Αυτός είπε ότι δεν υπήρχε σχέδιο διαφυγής του Μανιαδάκη από την χώρα», είπε ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «φούσκα» την υπόθεση Novartis. «Το σκάνδαλο της σκευωρίας είναι υπαρκτό. Αυτοί που το έστησαν θα βρεθούν όλοι στο εδώλιο», υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε και στα «Παραπολιτικά», λέγοντας πως σε συνομιλία που είχε με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, ο Νίκος Μανιαδάκης του είπε πως η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον πίεζε να πει ότι έδωσε βαλίτσες με χρήματα στον ίδιο και στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Δικηγόρος Μανιαδάκη: Στο αρχείο μπαίνουν οι καταθέσεις του για την Novartis

Το σύνολο των καταθέσεων και μαρτυριών που έχει δώσει ο Νίκος Μανιαδάκης για την υπόθεση Novartis πρέπει να υποχρεωτικά να μπει στο αρχείο και να μην χρησιμοποιηθεί αποδεικτικά, καθότι πλέον διώκεται ποινικά και δεν είναι προστατευόμενος μάρτυρας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δικηγόρος του Θεόδωρος Μαντάς.

Ο κ. Μαντάς άφησε να εννοηθεί πως οι εισαγγελικές Αρχές δεν μπορούν να θέλουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, σημειώνοντας πως είτε πρέπει να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος όταν έδωσαν προστασία στον κ. Μανιαδάκη πριν από έναν χρόνο, είτε ότι η σημερινή δίωξη σε βάρος του είναι εσφαλμένη.

Προσέθεσε πως ο εντολέας του δεν αντιμετωπιζόταν ως ποινικά εμπλεκόμενος όταν άνοιξε ο φάκελος Novartis, που σημαίνει ότι η εισαγγελία Διαφθοράς επέλεξε να του δώσει και να διατηρήσει το status του προστατευόμενου μάρτυρα παρά τις καταθέσεις εναντίον του.

«Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα», είπε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο δικαιϊκό μας σύστημα».

Την Τετάρτη ο κ. Μανιαδάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως είχε δεχτεί πιέσεις ώστε να καταθέσει εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Μαντάς σχολίασε δηκτικά ότι η μετατροπή του εντολέα του από μάρτυρα σε κατηγορούμενο έγινε σε διάστημα λίγων ωρών, δίχως να έχει αιτιολογηθεί έως τώρα από τους εισαγγελείς.

Εκτίμησε πως η έρευνα για τις δραστηριότητες της Novartis έχει περιέλθει πλέον σε κατάσταση «εμπλοκής», συμπληρώνοντας πως είναι νομολογιακά πρωτόγνωρο στην Ελλάδα ένας προστατευόμενος μάρτυρας να μετατρέπεται σε «βασικό κατηγορούμενο».

Διαβάστε επίσης:

Καιρός ΤΩΡΑ: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Ποια χωριά έχουν αποκλειστεί