ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πίεση Βενιζέλου για να υπογράψει ο Σαμαράς

Πίεση Βενιζέλου για να υπογράψει ο Σαμαράς

Την οριακή κατάσταση των δημόσιων ταμείων λόγω εξάντλησης των δανειακών αποθεμάτων επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ως μοχλό πίεσης στον κ. Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου ο πρόεδρος της ΝΔ να υπογράψει τις εγγυήσεις που ζητούν οι δανειστές για να αποδεσμεύσουν την 6η δόση.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν πρέπει να παίζουμε με την φωτιά», προσθέτοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες έχουν συνείδηση και θα κάνουν εντός της ημέρας ότι πρέπει για να ξεμπλοκαριστεί η 6η δόση».

Σημείωσε ότι ως «ταμίας του κράτους, σας λέω ότι τα δανειακά αποθέματα φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες έως την 15η Δεκεμβρίου» και συμπλήρωσε ότι οι δανειστές «δεν μπλοφάρουν, γνωρίζουν πως εξελίσσονται οι ταμειακές μας ανάγκες. Ήξεραν ότι τα δανειακά αποθέματα φθάνουν έως 15 Δεκεμβρίου».

Προχώρησε μάλιστα ακόμα ένα βήμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, είπε: «Ξέρουν τι μπορεί να συνιστά για την ευρωζώνη η μη καταβολή της δόσης στην Ελλάδα και μπορούν να την στεγανοποιήσουν».

Πάντως, ο υπουργός εξήγησε ότι πρέπει άμεσα να δοθούν οι εγγυήσεις στους ευρωπαίους εταίρους και αυτό γιατί οι διαδικασίες εκταμίευσης είναι χρονοβόρες και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

Παρά ταύτα, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τόσο το πλαίσιο μέσω του οποίου η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές, όσο και την ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «οι ευρωπαίοι θέλουν να ξέρουν ότι θα συνεχιστεί η συμφωνία ανεξαρτήτως κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα των στόχων της σημερινής κυβέρνησης μπορεί να φτάσει το πολύ έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά, ως τότε θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Βουλή ο προϋπολογισμός, το πακέτο με νέο πρόγραμμα και νέα δανειακή σύμβαση και να γίνει η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Τότε, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «θα κλείσει με επιτυχία και ο κύκλος της κυβέρνησης συνεργασίας».