ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έπεσαν οι μάσκες: Η Μέρκελ ευχαρίστησε τον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έπεσαν οι μάσκες: Η Μέρκελ ευχαρίστησε τον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε τη… δουλειά για λογαριασμό της Δύσης – Υιοθέτησε και επίσημα το «Βόρεια Μακεδονία» η καγκελάριος

Με αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Τετάρτη το Newsbomb.gr, είχε ενημερώσει ότι στην κορυφή της ατζέντας της καγκελαρίου δεν θα είναι η οικονομία.

Η Άνγκελα Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει το Σκοπιανό και για να προλάβει ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Άλλωστε, το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας προκαλεί ανησυχία στη Δύση που δεν επιθυμεί καθυστερήσεις στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό έγινε κάτι παραπάνω από σαφές κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και των δηλώσεων που έγιναν μπροστά στις κάμερες, πριν καν ξεκινήσει η κλειστή συζήτηση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, δίνοντας πολύ γρήγορα τον τόνο για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την κατοχύρωση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», η καγκελάριος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει επισήμως το νέο όνομα και παράλληλα να ευχαριστήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που κατέβαλε.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη», σχολίασε μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Αξίζει να αναφερθεί πως η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως υπήρξε «συναλλαγή» μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι δηλαδή δόθηκαν οικονομικά «ανταλλάγματα» στην Ελλάδα ώστε να «περάσει» το… Βόρεια Μακεδονία.

Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω».

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ενδιαφέρον των Γερμανών για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια έγινε περισσότερο εμφανές όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Ζόραν Ζάεφ να αναβάλει την τελευταία ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 80 βουλευτών. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της αναβολής, η ανησυχία μεταξύ των μελών της αποστολής που συνοδεύει την Γερμανίδα καγκελάριο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Γιατί λοιπόν «καίγεται» τόσο πολύ η Γερμανία να τελειώσει το ονοματολογικό των Σκοπίων; Είναι προφανές πως το Βερολίνο και η δυτικοί «σύμμαχοι» θέλουν να ελέγξουν τα Βαλκάνια και να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα στους ενεργειακούς και εμπορικούς σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη «γειτονιά» μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας για μια ακόμη φορά έκανε τη… δουλειά για λογαριασμό της Δύσης. Το «παιχνίδι» που παίζεται είναι «χοντρό». Άλλωστε, δεν θα επέλεγε να έρθει η καγκελάριος στην Αθήνα αν δεν διακυβεύονταν σημαντικά ζητήματα. Η Δύση καίγεται να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, να αποκόψει τα σχέδια της Μόσχας στα Βαλκάνια και να προχωρήσει χωρίς προβλήματα στα ενεργειακά σχέδια.

Διαβάστε επίσης:

Απόδραση πέντε ατόμων από το κτήριο του Μεταγωγών