ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση- βόμβα του Newsbomb.gr: 41% των πολιτών θέλουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση- βόμβα του Newsbomb.gr: 41% των πολιτών θέλουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε το Newsbomb.gr με την εταιρεία Prorata - Η «Ερώτηση της Δευτέρας» , από 7 έως 9 Ιανουαρίου του 2019 - Τα ποσοστά των απαντήσεων στο ερώτημα «Τι εύχεστε για το 2019;», είναι συντριπτικά κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -Ανάλυση αποτελεσμάτων από τον καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ NEWSBOMB.GR ΚΑΙ PRORATA: ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ... ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ

Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συνήθως για αυτά που πιστεύουμε οι ίδιοι. Ήρθε η ώρα να γράφουμε και για αυτά που πιστεύετε εσείς. Είναι αλήθεια οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα ή για την πολιτική ή για τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας αυτές που οι άνθρωποι των μέσων πιστεύουμε ότι είναι;

Το Newsbomb.gr ψάχνει την απάντηση. Και ήδη ξεκίνησε μια δυναμική συνεργασία με την εταιρεία Prorata προκειμένου να καταγράφει κάθε εβδομάδα τις θέσεις της κοινής γνώμης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας απαντάτε στην «Ερώτηση της Δευτέρας» και θα διαβάζετε την ανάλυση των απαντήσεών σας κάθε Παρασκευή μόνο στo Newsbomb.gr.

Prorata 650x390

Η «Ερώτηση της Δευτέρας» από το Newsbomb.gr - που διενεργήθηκε από7/01/2019 μέχρι και 09/01/2019- ζήτησε από τους αναγνώστες του μέσου να απαντήσουν και να καταθέσουν την άποψή τους: Τι εύχεστε να γίνει μέσα στο 2019;

  • Να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ\
  • Να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα
  • Να μην κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ
dim 2

Το δείγμα είναι αρκετά μεγάλο για διαδικτυακή δημοσκόπηση και τα αποτελέσματα δείχνουν πολλά.

Να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα» 41% του συνόλου.

dim 3

Η δυσφορία του κόσμου αποτυπώνεται από το γεγονός ότι επικρατούν αρνητικές ευχές και όχι θετικές.

dim 4

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ (Από 7/01/2019 μέχρι 9/01/2019)

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

giannis konstantinidis

«Μια ευχή για το 2019»

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Επιστημονικού Διευθυντή Prorata

Προφανώς το (υποκειμενικά για τον καθένα) ευτυχές εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 δεν ήταν το πρώτο πράγμα που ευχηθήκαμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, όμως σίγουρα ήταν ένα από τα αντικείμενα συζήτησης μεταξύ συγγενών και φίλων. Τι θα θέλαμε περισσότερο να συμβεί στις εκλογές του 2019; Να κερδίσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να μην κερδίσει η ΝΔ; Οι ευχές δεν είναι όλες ίδιες. Υπάρχουν ευχές «για εμάς» και ευχές «για τους άλλους». Υπάρχουν ευχές για να τύχει «κάτι καλό σε εμάς» και ευχές για να τύχει κάτι κακό στους άλλους». Ποια από όλες είπαμε οι περισσότεροι στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Η Prorata έθεσε το ερώτημα αυτό στους αναγνώστες του Newsbomb.gr και έλαβε τις απαντήσεις 4.600 ατόμων.

Η πλειοψηφία αυτών επέλεξε να ευχηθεί κάτι κακό για τους άλλους, δηλαδή είτε «να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα» (41% του συνόλου), είτε «να μην κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ» (11%).

Εκείνοι που επέλεξαν θετικές ευχές, είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε για τη ΝΔ, ήταν λιγότεροι και μοιράστηκαν εξίσου μεταξύ εκείνων που ευχήθηκαν «να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ» (22%) και εκείνων που ευχήθηκαν «να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ» (21%). Τα ποσοστά δεν εμφανίζουν διαφορές ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, με εξαίρεση ίσως τα υψηλότερα ποσοστά που συγκέντρωσε η ευχή «να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα» στους ανέργους και στους αποφοίτους δημοτικού.

Οι διαφορές στις απαντήσεις συναρτήσει της αυτό-τοποθέτησης στον άξονα «αριστερά-δεξιά» ή συναρτήσει του αισθήματος εγγύτητας σε ένα κόμμα ήταν οι αναμενόμενες, καθώς οι τοποθετούμενοι στον πόλο της αριστεράς απάντησαν σε ποσοστό 60% ότι ευχήθηκαν «να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ οι τοποθετούμενοι στον πόλο της δεξιάς απάντησαν σε ποσοστό 56% ότι ευχήθηκαν «να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα». Σημειώνεται ότι οι τοποθετούμενοι στο κέντρο του άξονα εμφάνισαν επιλογές ανάλογες του μέσου όρου, όμως εκείνοι οι ψηφοφόροι που δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο κοντά στο Κίνημα Αλλαγής δήλωσαν, κατά πλειοψηφία (65%) ότι ευχήθηκαν «να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα».

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μεγέθη του ακροατηρίου που τοποθετούνται υπέρ του ενός ή του άλλου εκ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ίσα (22% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 21% για τη ΝΔ). Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που τοποθετούνται κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγαλύτερο εκείνων που τοποθετούνται κατά της ΝΔ (ουσιαστικά 41% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 11% για τη ΝΔ). Το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ φαίνεται, κατά συνέπεια, να σχηματίζεται από την αρνητική διάθεση κατά της κυβέρνησης Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και μεταφράζεται σε ψήφο για τη ΝΔ. Σημαντικό μέρος αυτού του 41% των ψηφοφόρων που εύχονται «να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα» προσθέτονται στο 21% των ψηφοφόρων που εύχονται «να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ». Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να κερδίζει μεγάλο μέρος του 11% εκείνων που εύχονται «να μην κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ», ένα μέρος του συνολικού κοινού που είναι ούτως ή άλλως μικρό σε μέγεθος.

Η τελική έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος φαίνεται να συναρτάται της ικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις ψήφους όσων αντιτίθενται στη ΝΔ και εύχονται τη μη νίκη της. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτό το 11% των ψηφοφόρων, τότε η επίδοσή του ίσως να τον φέρει πολύ κοντά στα ποσοστά της ΝΔ. Για την ώρα πάντως, η ιστορικότητα του ελληνικού δικομματισμού μονοδρομεί τις εκλογικές μετατοπίσεις και τελικά ευνοεί τις ροές ψήφου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η μονοδρόμηση φαίνεται να έχει κατεύθυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ