ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου την Κυριακή (13/01): «Βελούδινο» διαζύγιο ή «ξαφνικός θάνατος»

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου την Κυριακή (13/01): «Βελούδινο» διαζύγιο ή «ξαφνικός θάνατος»

Αλέξης Τσίπρας | Πάνος Καμμένος: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Το… τελευταίο του χαρτί παίζει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. – Στις 10:30 το κρίσιμο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου – Αμέσως μετά, στις 12:30 η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας – Τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» στη κυβέρνηση

Σε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, δείχνει να κρίνεται πλέον το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση των δύο πολιτικών στις 10:30 το πρωί της Κυριακής (13/01/2019) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε νωρίτερα το Σάββατο (12/01/2019) με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον κάλεσε να συναντηθούν την Κυριακή, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αρχικά, κατά πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφθερθεί πως το ραντεβού των δύο αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα γινόταν τη Δευτέρα, όμως ο σχεδιασμός στη συνέχεια άλλαξε.

Το κλίμα για τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. είναι ήδη εξαιρετικά βαρύ, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ιδίως οι τακτικισμοί του με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών τον έχουν οδηγήσει σε πολιτική απομόνωση.

Πάντως, ο ίδιος έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Καμμένος θα δώσει τη συνέντευξη Τύπου στις 12:30 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Εκείνο που μένει να φανεί είναι τι θα πράξει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων: Εάν, δηλαδή, θα προχωρήσει σε ένα ήπιο «διαζύγιο» με τον κ. Τσίπρα ή εάν θα επιχειρήσει μια ηχηρή «έξοδο» από το κυβερνητικό σχήμα.

Το τελεσίγραφο του Τσίπρα και το «μούδιασμα» του Καμμένου

Ήταν γνωστό ότι ο υπουργός Άμυνας θα αντιδρούσε στην προωθούμενη αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων, έχοντας επανειλημμένως δηλώσει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία για τα Σκόπια που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Επισήμως, η συνάντηση δεν έγινε ποτέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συναντήθηκαν μυστικά το βράδυ της Τετάρτης, μακριά από τις κάμερες.

Τι ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση; Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως θα προσπαθήσει να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή πάση θυσία. Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως για τον ίδιο αποτελεί «κόκκινη» γραμμή το Μακεδονικό και πως θα ζητήσει τη γνώμη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας για να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες.

Οι δύο άνδρες εντούτοις, συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.

Αυτό ακριβώς έγινε… Με το που έφυγε η Μέρκελ ξεκίνησε το πολιτικό θρίλερ.

Η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη αναβλήθηκε για την Παρασκευή ενώ παράλληλα ξεκίνησαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού.

Το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr ήταν αποκαλυπτικό για τα όσα συνέβησαν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα στον Πάνο Καμμένο πως επιθυμεί ξεκάθαρη στήριξη και όχι με… αστερίσκους. «Ή μου δίνεις καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς αστερίσκους ή διαφορετικά πάω μόνος μου και τη ζητάω από τη Βουλή».

Εκβιασμός; Ίσως… Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, είχε καταφέρει να στριμώξει τον Πάνο Καμμένο και παράλληλα την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Τι έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ; Επιχείρησε πολιτική ντρίμπλα με όχημα τους βουλευτές του.

Εκεί ήταν λοιπόν που υπέστη το Βατερλώ…

Η απόπειρά του να αποσπάσει την έγκρισή των υπουργών του να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία έπεσε στο κενό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε «ζητώ εξουσιοδότηση να πάω στον Τσίπρα να του ζητήσω να αποσύρει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να μην τους ξανατοποθετήσει στις θέσεις τους».

Μάλιστα πρόσθεσε «δεν θέλω να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα την δώσουν κάποιοι άλλοι, όμως δεν θέλω να πέσει η κυβέρνηση».

Ωστόσο με την πρόταση του Πάνου Καμμένου συμφώνησαν μόνο οι δύο «πιστοί» του βουλευτές: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Κώστας Κατσίκης.

Οι υπόλοιποι βουλευτές Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, καθώς και ο παριστάμενος υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης, την αρνήθηκαν. «Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την απόφαση εφόσον απουσιάζουν η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκτός και αν έχουν διαγραφεί και δεν το γνωρίζουμε».

«Τσαλακωμένος» και έχοντας μείνει χωρίς συμμάχους, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επιχείρησε στη συνέχεια να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως η μόνη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το Μακεδονικό.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝ.ΕΛ. και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Πηγές των ΑΝ.ΕΛ. εξηγούσαν ότι ο κ. Καμμένος επέλεξε να ρίξει τους τόνους, αφήνοντας στον πρωθυπουργό την πρωτοβουλία για το τι θα γίνει τελικά.

Διαβάστε επίσης: