ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ένας σύντομος μπούσουλας για να καταλαβαίνετε τι (σας) γίνεται (pics)

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ένας σύντομος μπούσουλας για να καταλαβαίνετε τι (σας) γίνεται (pics)
EUROKINISSI

Η δεδηλωμένη, η (μη) απώλειά της, οι α λα καρτ πλειοψηφίες και ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, ξεκινά σήμερα Τρίτη στη Βουλή διαδικασία – εξπρές αυτή τη φορά- ψήφου εμπιστοσύνης.

Το αίτημα κατέθεσε ο πρωθυπουργός μετά το γιαλατζί διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο.

Αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αύριο Τετάρτη (16/01) οπότε και θα τοποθετηθούν οι πρόεδροι των κομμάτων με τα βλέμματα να στρέφονται στον όψιμο επαναστάτη Πάνο Καμμένο αλλά και τις αναμενόμενες μεταγραφές βουλευτών, όσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία καλό θα ήταν να γνωρίζουν μερικά βασικά ζητήματα.

Το πιο βασικό είναι ο αριθμός των βουλευτών που απαιτούνται για να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχίσει η κυβέρνηση του. Μπορεί στις πράξεις να αναζητείται ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών αλλά αυτό γίνεται γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα απόλυτης πλειοψηφίας.

Ψήφο εμπιστοσύνης μπορεί να λάβει και με το 50%+1 επί των παρόντων βουλευτών με το κατώτατο όριο να τίθεται από το Σύνταγμα στους 120 βουλευτές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχουν 240 βουλευτές στη διαδικασία, εφόσον υπέρ της κυβέρνησης ψηφίσουν οι 121, συνταγματικά η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία. Όχι βέβαια πολιτικά αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.

Τις τελευταίες ημέρες συζήτηση γίνεται και για την απώλεια της δεδηλωμένης. Μια πρόβλεψη του συντάγματος ερμηνεύεται κατά το δοκούν από ορισμένους αγνοώντας ή παραβλέποντας μια συνταγματική αλήθεια.

Η αρχή της δεδηλωμένης είναι η ψήφος που παρέχεται σε κάθε νέα κυβέρνηση με την στήριξη από τουλάχιστον 151 βουλευτές όταν αυτή σχηματίζεται, δηλαδή μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πάντα συνταγματικά και όχι πολιτικά, δεν έχει χάσει την δεδηλωμένη μιας και για αυτό απαιτείται πρόταση δυσπιστίας που κατατίθεται από 50 τουλάχιστον βουλευτές και πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τους 151. Η τελευταία απόπειρα της Νέας Δημοκρατίας πριν από έξι μήνες περίπου δεν είχε τύχη.

Στο, απίθανο όπως δείχνουν οι εξελίξεις, σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας να μην λάβει τους 151 που εκείνος έθεσε ως κατώτατο όριο και να παραιτήσει την κυβέρνηση του και πάλι η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές. Το Σύνταγμα υποχρεώνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να πιέσει τα υπόλοιπα κόμματα της παρούσας Βουλής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και μόνο εφόσον η προσπάθεια ναυαγήσει θα προχωρήσει η χώρα σε εκλογές.

Ακόμα και τότε, θα περάσει ένας περίπου μήνας κατά τον οποίο θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων (ΣτΕ, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο) και μόνο στόχο την διενέργεια εκλογών.

Τώρα αν εσείς είστε έτοιμοι να απολαύσετε το πλέον ενδιαφέρον τηλεοπτικό πρόγραμμα της Βουλής συντονιστείτε στο κανάλι της Βουλής (μπορείτε και διαδικτυακά) και εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα: ποπ κορν, πατατάκια και πίτσες – μπύρες για το μεγάλο φινάλε της Δευτέρας.

Σχετικές ειδήσεις