ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Να αποφύγουμε το φετιχισμό με τις ημερομηνίες

Όλγα Κεφαλογιάννη: Να αποφύγουμε το φετιχισμό με τις ημερομηνίες

Του Κώστα Λασκαράτου

Χρειάζεται «ψυχρό αίμα» και όχι παρορμητισμοί και επιπόλαιες κινήσεις, που έχουμε δει ότι ουσιαστικά μας έφεραν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, τονίζει στο newsbomb, η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας πως οι «παρτίδες σκάκι» κρατούν πολύ και απαιτούν από όλους προσοχή.

Σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, υποστηρίζει πως αν αυτή μετατεθεί μια-δύο εβδομάδες δεν αποτελεί θέμα, αφού ζητούμενο είναι να τηρηθεί η αρχική συμφωνία.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρομοίωσε τη διαπραγμάτευση με μια παρτίδα σκάκι. Τελικά πόσες πιθανότητες έχει, να κερδίσει το τελικό παιχνίδι, η ελληνική πλευρά;

Οι παρτίδες σκάκι, κρατάνε πολύ. Θέλουν καιρό και δεν τελειώνουν γρήγορα και εύκολα. Πρέπει ο καθένας από εμάς να είναι προσεκτικός σε κάθε του κίνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς, σε αυτή την φάση, έθεσε συγκεκριμένους στόχους, διαπραγματεύθηκε και νομίζω πως πέτυχε. Ούτως ή άλλως όμως, είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως όλα, θέλει επιμονή, υπομονή, αντοχή και ξεκάθαρους στόχους.

Την τελευταία εβδομάδα, ο πρόεδρος της παράταξής σας έγινε δέκτης, αμφισβήτησης, για τη στάση του. Είναι αδικαιολόγητη η κριτική που του ασκήθηκε;

Δεν θα έλεγα ότι εγώ είδα κάποια ιδιαίτερη αμφισβήτηση. Απλώς, η αλήθεια είναι πως η διπλωματία γίνεται με τελείως διαφορετικούς όρους και χρόνους. Αυτή δεν είναι ούτε τηλεοπτική, ούτε αυτή που μπορεί να αντιληφθεί κανείς στην καθημερινότητα. Χρειάζεται να βάζει κανείς στόχους και να σκέφτεται και τους τρόπους με τους οποίους θα τους πετύχει. Και σε κάθε του κίνηση, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός γιατί υπάρχει μετά και η επόμενη κίνηση. Χρειάζεται λοιπόν «ψυχρό αίμα» και όχι παρορμητισμοί και επιπόλαιες κινήσεις, που έχουμε δει ότι ουσιαστικά μας έφεραν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για τη ΝΔ, σε αυτό το μεταβατικό σχήμα; Στον προϋπολογισμό για παράδειγμα, έχουν εντοπιστεί σημεία διαφωνίας, όμως θα τον στηρίξετε… Υπάρχουν κάποια όρια, σε αυτή τη στήριξη του κυβερνητικού έργου;

Το έργο της κυβέρνησης είναι προκαθορισμένο. Αν θέλετε οι «κόκκινες γραμμές», έχουν οριστεί πριν καν τη συγκρότηση της κυβέρνησης αυτής, η οποία έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στόχους και εμείς δεν παρεκκλίνουμε από αυτούς. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι σε θέματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία και θα τίθενται επί τάπητος και θα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων.

Όλα δείχνουν πως η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου, για τη διεξαγωγή των εκλογών, δεν θα τηρηθεί. Η ΝΔ, γιατί αποφεύγει να το παραδεχθεί, αφού γνωρίζει πως οι εξελίξεις θα τη διαψεύσουν;

Εγώ θα έλεγα, ότι θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τον φετιχισμό με τις ημερομηνίες. Η 19η Φεβρουαρίου, ξέρουμε καλά ότι συμβολίζει την ανάγκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης. Αυτή είναι η συμφωνία και αν θέλετε, η ημερομηνία που τίθεται, ενδεικτικά, όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός. Προφανώς, αν πάει μία εβδομάδα ή δυο εβδομάδες μετά δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι, η συμφωνία που ετέθη από την αρχή να τηρηθεί.