ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Τσίπρα – Σακοράφα για το χαράτσι της ΔΕΗ

Ερώτηση Τσίπρα – Σακοράφα για το χαράτσι της ΔΕΗ

Αυξάνονται συνεχώς οι φωνές κατά του τέλους ακινήτων και της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, κατέθεσαν σήμερα κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για κατάργηση του τέλους ακινήτων.

Αφορμή για την ερώτησή τους στάθηκε η χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ κ. Έττινγκερ πως η ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72/ΕΚ που διασφαλίζει το δικαίωμα πρόσβασης των "ευάλωτων καταναλωτών" στο ηλεκτρικό ρεύμα, "δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του, όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις", αλλά αντιθέτως, "υποχρεώνει τα κράτη - μέλη, να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές".

«Είναι προφανές ότι το χαράτσι και η σύνδεσή του με τους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά κυρίως η απειλή διακοπής της παροχής σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, αποτελούν παράνομες και καταδικαστέες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Είναι σαφές - και αυτό μνημονεύει ο ευρωπαίος επίτροπος, στην απάντηση του, ότι αυτού του είδους οι καταναλωτές, οι ευάλωτες ομάδες, που είναι υποχρεωμένη να ορίσει η κυβέρνηση, ακόμα κι αν δεν πληρώσουν το ρεύμα που κατανάλωσαν δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους κόψει την παροχή" αναφέρουν στην ερώτησή τους ο κ. Τσίπρας και η κα Σακοράφα.