ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν. Σαμαράς: Να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα

Αν. Σαμαράς: Να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα

Την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, ώστε να στηρίξει ενεργά την ανάπτυξη ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, που απηύθυνε χαιρετισμό κατά την ετήσια έκθεση Ελληνικού Εμπορίου, που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ.

Μιλώντας σε επιχειρηματίες, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις, που αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο», οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλων, ενώ παράλληλα, επικρατεί ένα κλίμα ανασφάλειας για το μέλλον.

«Το Εμπόριο υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα. Και για κάθε μαγαζί που κλείνει σήμερα, η Ανάκαμψη, που τόσο έχουμε ανάγκη, γίνεται πιο δύσκολη αύριο», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, παρά την παρατεταμένη ύφεση, το Εμπόριο παραμένει βασική πηγή απασχόλησης και απασχολεί το 18% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού καθώς και το 25% του ιδιωτικού τομέα.

Το εμπόριο, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην Ανάκαμψη που χρειαζόμαστε σήμερα και θα διαδραματίσει καίριο ρόλο και στην Ανάπτυξη που θα ακολουθήσει.

Ύψιστη προτεραιότητα της ΝΔ, τόνισε ο κ. Σαμαράς είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα αυτής που σχετίζεται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Και μάλιστα, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές την εχθρότητα ή την αδιαφορία της Πολιτείας.

Προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι να υπάρξει εξυγίανση, με πάταξη των καρτέλ και στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και ανάπτυξη, ώστε οι παραγωγικές επιχειρήσεις να βρουν διέξοδο στην αγορά.

Επίσης, θα πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, κάτι που θα συμβάλλει και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική των υψηλών φορολογικών συντελεστών που ακολούθησε η κυβέρνηση. «Το πρόβλημα δεν είναι να φορολογηθούν όλοι περισσότερο. Αλλά να μειωθεί η φοροδιαφυγή, να πληρώνουν όλοι αυτά που τους αντιστοιχούν», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που θα συμβάλλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ θα προσφέρει περαιτέρω έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς προτάσσει μικρότερους φορολογικούς συντελεστές, ωστόσο όταν το κράτος πιάνει επιχειρηματίες να φοροδιαφεύγουν, θα είναι αμείλικτο μαζί τους.

Η έκθεση της ΕΣΕΕ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΕΣΕΕ παρουσίασε και τα αποτελέσματα της έκθεσης για το Ελληνικό Εμπόριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, 50.000-60.000 επιχειρήσεις, ΟΕ και ατομικές φοβούνται για «λουκέτο» μέσα στο 2012, ενώ 900-1.000 επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ εκφράζουν ανησυχία για τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους την επόμενη χρονιά.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, 60.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ οι κάνουλες τις «ρευστότητας» παραμένουν κλειστές. Πρόβλημα υπάρχει και όσον αφορά τις νέες επενδύσεις, που παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.