ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν. Σαμαράς: «Ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων η ΝΔ»

Αν. Σαμαράς: «Ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων η ΝΔ»

Την απευθείας ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του «υπερόπλου», του «μπαζούκα της ΕΚΤ», όπως το χαρακτήρισε, ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, σημειώνοντας πως πια δεν αρκεί, ούτε το ευρωομόλογο, ούτε η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

«Το μπαζούκα της ΕΚΤ να γίνει δανειστής έσχατης ανάγκης... Η χρήση του μπαζούκα της ΕΚΤ είναι απαραίτητη. Όμως μη κάνετε λάθος οι αντιρρήσεις παραμένουν», σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ, αποδίδοντας τους φόβους του Βερολίνου στην εμπειρία της Γερμανίας, του 1920.

«Κινδυνεύει να συμβεί στην Ευρώπη αυτό που συνέβη σε εμάς. Όπου επιβλήθηκε μια σκληρή λιτότητα χωρίς μέτρα ανάπτυξης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, κάνοντας επίκληση του παραδείγματος της S&P που ήδη απείλησε με υποβάθμιση μαζικά 15 χώρες της ζώνης του Ευρώ, επισημαίνοντας την ανάγκη γρήγορων αποφάσεων , καθώς όπως είπε, μια συμφωνία στις Βρυξέλλες που κάποια στιγμή μοιάζει επαρκής, κάποια άλλη στιγμή μπορεί να μοιάζει εντελώς ανεπαρκής και τότε να γίνει πραγματικότητα αυτό που –όπως είπε- δεν θέλει κανένας: «Το τέλος της Ευρωζώνης».

Οι προτεραιότητες Σαμαρά

«Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί δίνουμε προτεραιότητα στο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και για να ζητήσουμε αυτό που λείπει από το πρόγραμμα, την ανάκαμψη», τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό γίνεται σε συνθήκες έκτακτες, συνθήκες κρίσης, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ενώ απαρίθμησε τρεις προτεραιότητες για τη χώρα τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να δοθεί έμφαση:

• στην τακτοποίηση του ελληνικού χρέους με το εθελοντικό κούρεμα,

• στην εξασφάλιση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων και,

• στην Ανάπτυξη, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «υπέρτατη προτεραιότητα», επισημαίνοντας πως αν η Ελλάδα δεν βγει από την ύφεση το 2012, θα συμπληρώσει συνεχή ύφεση 5 χρόνων, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί μεταπολεμικά και το οποίο «δε λέγεται ύφεση, λέγεται κατάρρευση».

Οι διαφωνίες μας παραμένουν

Ο Αντώνης Σαμαράς, επεσήμανε πως τα μέτρα δεν αποφασίζονται σήμερα αλλά πως μέτρα ψηφισμένα από το μεσοπρόθεσμο και νωρίτερα.

«Οι διαφωνίες μας παραμένουν. Τώρα προέχει να ρυθμιστεί το ταχύτερο το συνολικό χρέος της Ελλάδας», εξήγησε ο αρχηγός της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τη συμφωνία του στους στόχους, όχι όμως και στους τρόπους, ζητώντας ανάκαμψη.

«Συμφωνούμε στους στόχους. Ανάκαμψη τώρα», είπε ο κος Σαμαράς,

Οι «υποσχέσεις» Σαμαρά

«Δε δίνω εύκολες υποσχέσεις αλλά ότι υπόσχομαι το κάνω», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής, δεσμευόμενος να:

• αποκαταστήσει τις αδικίες σε χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμους

• λάβει μέτρα ισοδύναμα

• να βάλει τέλος στην υπερφορολόγηση και τα χαράτσια

• να επιχειρήσει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές

«Μειώσεις συντελεστών θα τις ζητήσουμε ευθέως. Δε θα σταματήσουμε να πιέζουμε μέχρι να το καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Εκλογές το Φλεβάρη

«Πολλοί θέτουν το ψευτοδίλλημα αν είμαστε συμπολίτευση ή αντιπολίτευση», είπε, διαμηνύοντας πως δεν δίνει συγχωροχάρτι για τις αμαρτίες της προηγούμενης κυβέρνηση και πως όσα πρέπει να τα αλλάξει, θα τα αλλάξει αλλά κατόπιν εντολής του ελληνικού λαού.

«Δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων», είπε, εμφανιζόμενος βέβαιος πως ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει πολύ σύντομα, το Φεβρουάριο αλλά, όπως είπε «όχι με λεφτά υπάρχουν και πάρε κόσμε».

Χρειάζεται κυβέρνηση που να διαθέτει νομιμοποίηση

Βαλβίδα ασφαλείας, χαρακτήρισε εκ νέου, την προσδοκία των εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας πως αν αχρηστευθεί η βαλβίδα ασφαλείας η κοινωνική έκρηξη θα είναι πολύ πιθανή.

«Νέα κυβέρνηση για καθαρές λύσεις. Όσοι ζητούν να παραταθεί ο χρόνο ή να διευρυνθεί ο ρόλος του, την υπονομεύουν», εκτίμησε, ενώ εξαπέλυσε πυρά στους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ «αντισυμπολίτευση», καλώντας τους να ακούσουν τα όσα είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου.

«Τις δηλώσεις των δικών τους Υπουργών, τις άκουσαν , τις διάβασαν; Αν λέγαμε τα μισά από όσα είπε ο κύριος Χρυσοχοίδης, τι θα μας έλεγαν; Οι ίδιοι μπορούν να τα λένε και εμείς δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τη θέση μας από εκείνα με τα οποία εξ' αρχής είχαμε διαφωνήσει;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι δικαιώνουν τις θέσεις της ΝΔ. «Μας δικαιώνουν πρόσωπα μεγάλου κύρους στην Ευρώπη», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι απόψεις πολιτικών επαληθεύουν ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι μετά τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχθηκαν και άλλες χώρες και την αδυναμία της Ευρώπης να δημιουργήσει αναχώματα αποδεικνύεται ότι τα σημερινά μέτρα δεν αρκούν.

Θα ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία

«Να πάρουμε ξανά τη χώρα και τη μοίρα στα χέρια μας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξαλείψουμε τα ελλείμματα», σημείωσε σε άλλο σημείο, ενώ απαντώντας σε όσους τον ρωτούν αν υπάρχει κίνδυνος μείωσης της εθνικής κυριαρχίας, είπε πως, αυτοί ξεχνάνε ότι η Ελλάδα έχει χάσει μεγάλο μέρος κυριαρχίας στη στα δημοσιονομικά κυρίως...

«Ως τώρα αντιστεκόμουνα στην πολιτική του μνημονίου. Τώρα δεν αρκεί μόνο το αντιστέκομαι. Πρέπει να την αλλάξουμε πολιτική μνημονίου», είπε, τονίζοντας πως η μετάβαση σε μια νέα Ευρώπη άρχισε και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παρειάς

Για Σκόπια και ΑΟΖ

Ο κύριος Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα της ΑΟΖ αλλά και των Σκοπίων λέγοντας «Κατά προτεραιότητα θα προωθήσουμε την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον εαυτό της. Πρέπει να αξιοποιήσει τον πλούτο και τα πλεονεκτήματά της. Πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά της. Στο θαλάσσιο και χερσαίο ορυκτό πλούτο της. Και πρέπει να παραμερίσει οριστικά, τους μόνιμους κήρυκες της ηττοπάθειας και την μοιρολατρίας. Κάποιοι, για παράδειγμα, βιάστηκαν να μιλήσουν για «ελληνική πανωλεθρία» από την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης μετά την προσφυγή των Σκοπίων. Και τελικά αποδείχθηκε ότι το Δικαστήριο μεταξύ άλλων απέρριψε το βασικό αίτημα των Σκοπίων. Να απαγορευθεί, δηλαδή στην Ελλάδα, μελλοντικό βέτο σε βάρος των Σκοπίων αν δεν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Η ελληνική επιτυχία στο Βουκουρέστι και η στέρεη άποψή μας για το ζήτημα παραμένουν. Η Ελλάδα έχει «κόκκινες γραμμές» και τις τηρεί. Αλλά έχει και «γαλάζιες γραμμές», έχει και θεμιτές επιδιώξεις και τις προωθεί. Και αυτή τη στιγμή κεντρική της επιδίωξη είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Που ακόμα και η μικρή Κύπρος την αποτόλμησε. Κι εμείς δεν τολμήσαμε ακόμα».

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό την ομιλία Σαμαρά παντώντας ΕΔΩ