ΠΟΛΙΤΙΚΗ

15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά της «ασυλίας» των μεγαλοοφειλετών

15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά της «ασυλίας» των μεγαλοοφειλετών

Για «ασυλία» και «ατιμωρησία» των μεγαλοοφειλετών κάνουν λόγο 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Οικονομικών ζητώντας αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα.

Αναλυτικά, στην ερώτησή τους οι 15 αναφέρουν πως «Το τελευταίο διάστημα οι συλλήψεις μεγαλοοφειλετών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ωστόσο, αρκετοί εξ αυτών, ενω έχουν σημαντικές οφειλές στο Δημόσιο από φόρους, πρόστιμα κλπ. άνω των 150.000 ευρώ, συνήθως πολλών εκατομμυρίων, αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια, αφού οι εταιρείες τους έχουν προλάβει να υπαχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού».

Σημειώνουν ότι « Εξαλείφεται, επίσης το αξιόποινο των αδικημάτων έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και καθυστέρησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που έχουν τελεστεί πριν από τη σύναψη της συμφωνίας» και καταλήγουν ότι «Η συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά παρέχει πλήρη ατιμωρησία, χωρίς να θέτει περιορισμούς, έστω κι αν τα χρέη προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι υψηλά και συνιστούν κατ’ εξακολούθηση ή πάγια πρακτική του οφειλέτη και ανεξάρτητα από το τι προηγήθηκε ή τι έπεται της ένταξης στο άρθρο 99.

Όπως εικάζεται για πλήθος περιπτώσεων επώνυμων μεγαλοοφειλετών, αυτοί κατέφυγαν στο άρθρο 99, όχι για να διασώσουν τις εταιρείες τους, αλλά για να αποφύγουν τη δίωξη από τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη ευχέρεια ως «παράθυρο» αποφυγής των συνεπειών του νόμου και των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους».

Να σημειωθεί ότι την ερώτηση υπογράφουν οι: Κουσελάς Δημήτρης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Βλατής Ιωάννης, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Καρύδης Δημήτρης, Κατσέλη Λούκα, Κατρίνης Μιχάλης, Κεγκέρογλου Βασίλης,Μακρυπίδης Ανδρέας, Ντόλιος Γιώργος, Παπαθανάση Αφροδίτη, Ρήγας Παναγιώτης, Τσιρώνης Δημήτρης, Χαραλαμπόπουλος Γιώργος-Ερνέστος.