Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup - Γιούνκερ: Είμαι κατά ενός Grexit - Δεν θα υπάρξει απλοϊκή λύση

Newsbomb

«Θα μιλήσω εδώ για το ελληνικό ζήτημα εδώ που είναι ο χώρος της Δημοκρατίας», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ξεκάθαρα ότι είναι κατά ενός Grexit - «Δεν θα υπάρξει σήμερα λύση», είπε, καθώς αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε θα επρόκειτο για μια «απλοϊκή λύση», αποκλείοντας στην ουσία το ενδεχόμενο Grexit.

«Σέβομαι και καταλαβαίνω την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά τέθηκε ένα ερώτημα που δεν έπρεπε», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Κανείς δεν μπορεί να θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Γιούνκερ.

«Χρειάζεται να κατανοήσουμε τι σημαίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά όχι, αλλά σε ένα κείμενο το οποίο δεν υφίσταται», είπε, αναφέροντας ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να του εξηγήσει την ψήφο του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία».

«Η Κομισιόν επικρίθηκε για την στάση της και τις αναφορές της στο θέμα της Ελλάδας» είπε, δείχνοντας τη Γερμανία. «Το βρίσκω απαράδεκτο να μην έχει δικαίωμα ο πρόεδρος της Κομισιόν να μιλά για την Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του, λέγοντας πως το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο της Ευρωβουλής.

«Μας λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε το δημοψήφισμα, και το κάνω» είπε. «Οι Έλληνες μίλησαν και θέλω να καταλάβω τι είπαν», υποστήριξε.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμα ότι «πρέπει να βάλουμε τους εγωισμούς μας, τους μικρούς και τους μεγάλους που υπάρχουν, στην άκρη», ενώ ξεκαθάρισε:

«Πιστεύω πως το Grexit πρέπει να αποφευχθεί, είμαι εναντίον». «Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούσαν να το επιτύχουν, αλλά είναι κάτι που δεν θέλουμε και ούτε και θα έπρεπε να θέλουμε» τόνισε.

«Θα ρίξουμε τους τόνους, και με όλο τον σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θέλουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία. Μου λένε πως δεν είναι ψήφος εναντίον του ευρώ και της Ευρώπης» είπε.

Ο Γιούνκερ κατηγόρησε και πάλι την Αθήνα ότι αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ αντέδρασε λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να μας λέει τρομοκράτες η ελληνική κυβέρνηση».

Η Κομισιόν «εργάζεται για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις» υποστήριξε.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» τόνισε και -εν όψει της Συνόδου το απόγευμα- είπε πως εάν σήμερα βρισκόταν λύση, «θα ήταν μία απλοϊκή λύση».

«Το μπαλάκι βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο και πρέπει σήμερα να μας εξηγήσει πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.