ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης και Γεωργιάδης θα «ξελασπώσουν» την κυβέρνηση στη Βουλή;

Βορίδης και Γεωργιάδης θα «ξελασπώσουν» την κυβέρνηση στη Βουλή;

Προβληματισμός στην Κ.Ο. της ΝΔ από την επιλογή του «γνωστού διδύμου» που θα αντικαταστήσει το Σαμαρά στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Τις προηγούμενες ημέρες τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης διέρρεαν τεχνηέντως ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά τη μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ξεκινήσει σκληρή κόντρα επί προσωπικού με τον Τσίπρα, ότι θα τον «βάλει» τη θέση του, ότι θα τον «συντρίψει» και διάφορα άλλα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Αντ΄αυτών, ο Αντώνης Σαμαράς θα προτιμήσει να μεταβεί στο Μιλάνο στο πλαίσιο έκτακτης Συνόδου Κορυφής που διοργανώνει η ιταλική Προεδρία με αντικείμενο την ανεργία. Συνεπώς η μαχητικότητά του θα περιοριστεί στο βράδυ της Παρασκευής λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Όπως όλα δείχνουν το βάρος των κυβερνητικών επιχειρημάτων θα αναλάβει το δίδυμο Βορίδη - Γεωργιάδη, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στο εσωτερικό της παράταξης και ιδιαίτερα στο λεγόμενο καραμανλικό μπλόκ.

Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Μ. Βορίδη για να τον αντικαταστήσει στην έναρξη της συζήτησης, ενώ ο Άδωνις, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, επίσης θα έχει ειδικό ρόλο στην τριήμερη διαδικασία. Αν και επισήμως ανακοινώθηκε ότι ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ο Αναστάσιος Νεράντζης αφού ο Άδωνις είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις του για τις καταθέσεις των πολιτών αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Άδωνις θα έχει ειδικό ρόλο «κασκαντέρ» στην συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης.

Αλλά και ο Βορίδης δεν θα περιοριστεί ασφαλώς στην πρωτολογία, αφού στη διάρκεια του τριήμερου θα λάβει και άλλες φορές το λόγο. Άλλωστε ο Αντ. Σαμαράς κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανιστεί στο κλείσιμο της συζήτησης, την Παρασκευή το βράδυ. Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις του με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι κακές, σε όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας… Μάλιστα ενστάσεις γι’ αυτή του την επιλογή, να «σπρώξει» δηλαδή το εν λόγω δίδυμο, προερχόμενο απ’ το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, πλην των καραμανλικών, έχουν εκφράσει και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και αρκετά άλλα στελέχη, ακόμα και της κυβέρνησης… Όλοι αυτοί επισημαίνουν μάλιστα και το εξής:

- Η επιλογή Σαμαρά, να μην παραστεί στην έναρξη της συζήτησης, είναι συνειδητή, διότι κάλλιστα θα μπορούσε να μεταθέσει για την Πέμπτη την πρώτη μέρα της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αφού την Τετάρτη αναγκαστικά θα απουσίαζε. Απλά η ψηφοφορία σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαινε για τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Η αντιπολίτευση δεν είχε λόγο να αντιδράσει. Αλλά φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός συνειδητά επέλεξε την απουσία στην αρχή της διαδικασίας…

Και μάλιστα έκανε μια τέτοια επιλογή, αν και οι επιτελείς του Μαξίμου διαρρέουν πως ο Σαμαράς θέλει, λέει, να πάει σε σκληρή προσωπική κόντρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα.

Προς το παρόν αυτή την… μετωπική κόντρα την περιορίζει για την Παρασκευή το βράδυ!

Οι αντιδρώντες βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι στο βαθμό που το δίδυμο Βορίδη και… Αδώνιδος θα δίνει επί τρεις μέρες το χρώμα και τον τόνο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και τον Αλ. Τσίπρα, η εικόνα που θα περάσει στο λαό που θα παρακολουθεί τη συζήτηση θα είναι το ότι «κλίνουμε επί… ακροδεξιά», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

Και αυτή θα είναι μια συνολικότερη εικόνα της συγκυβέρνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αυτή ειδικά την περίοδο.

Το περίεργο είναι, ότι ενώ αντιδρούν βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., ουδεμία αντίδραση υπήρξε απ’ την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ!

Διαβάστε επίσης:

Τι συζήτησαν Σαμαράς - Βενιζέλος

Συνάντηση Σαμαρά – Στουρνάρα ενόψει επαφών με το ΔΝΤ