ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Στη Βουλή θα καταθέσει στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, (21/11/2014), ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τον προϋπολογισμό του 2015.

Νωρίτερα, στις 11:00 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τον Προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό και τα άλλα μεγέθη, καθώς και τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να δώσει η κυβέρνηση, αυξάνει τις πιθανότητες για συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις στις 7 του ίδιου μήνα, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για τόκους του επόμενου έτους, περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ και επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,9% που είναι από τους υψηλότερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο νέος προϋπολογισμός θα «καλεί» μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώσουν πρόσθετους φόρους πάνω από 1,7 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

-Περίπου 805 εκατ. ευρώ προέρχονται από την άμεση φορολογία, αφού προβλέπονται έσοδα περίπου 22,144 δισ. ευρώ, από 21,339 δισ. ευρώ φέτος.

-Περίπου 930 εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία, καθώς υπολογίζονται έσοδα ύψους που θα προσεγγίζουν τα 25,242 δισ. ευρώ, από 24,312 δισ. ευρώ φέτος, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και της αύξησης της τουριστικής κίνησης που βελτιώνει αισθητά τις εισπράξεις, ειδικά από τον ΦΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις