ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Άρχισε η μάχη του προϋπολογισμού

Βουλή: Άρχισε η μάχη του προϋπολογισμού

Ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2015.

Ο Ανδ. Λυκουρέντζος από πλευράς κυβέρνησης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση , λέγοντας πως «αυτοί που λένε ότι δεν κυβέρνησαν την χώρα, κυβέρνησαν από το πεζοδρόμιο εμποδίζοντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος άσκησε δριμεία κριτική για πλήρη έλλειψη αίσθησης του επείγοντος στην παρούσα συγκυρία από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως αυτό αποτυπώνεται στους στόχους του προϋπολογισμού που έφερε προς ψήφιση στην Βουλή.

Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα, συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής, συνέχεια του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και απομείωση του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν οι στόχοι για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας, λέγοντας ότι τίποτα δεν είναι πιο χαρακτηριστικό από το να μην αντιμετωπίζεται το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα με την μορφή του επείγοντος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουτσούκος ανέφερε από την πλευρά του ότι «η συζήτηση επί του προϋπολογισμού δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου ή θερμοκηπίου, αλλά σε κρίσιμες συνθήκες, κατά τις οποίες ολοκληρώνεται ένα σχέδιο διάσωσης από μια άτακτη χρεοκοπία, το οποίο ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ το 2010 και συνέχισαν κι άλλες δυνάμεις». «Θα κριθεί αν οι κόποι και οι θυσίες του λαού, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημοσιονομική εξυγίανση, θα πιάσουν τόπο ή θα γυρίσουν στο σημείο μηδέν, στην αφετηρία» τόνισε.

«Ομολογία χρεοκοπίας» χαρακτήρισε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Ν. Νικολόπουλος τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ ο χρυσαυγίτης Ηλ. Παναγιώταρος μίλησε για «αποικιοκρατικό προϋπολογισμό».

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη είπε ότι η κυβέρνηση «εμμένει στη συντηρητική μνημονιακή πολιτική της εισοδηματικής και δημοσιονομικής λιτότητας, συντηρώντας ουσιαστικά την ύφεση».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον προϋπολογισμό του 2015 συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση και επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου και εις βάρος των λαϊκών αναγκών.

Σχετικές ειδήσεις