ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος στις 29/12;

Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος στις 29/12;

Η 29η Δεκεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό να είναι και η τελευταία ημέρα που το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει με τη σύνθεση αυτή. Και αυτό διότι αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εθνικές εκλογές.

Το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της, που θα σημάνει παράλληλα και την προκήρυξη εθνικών εκλογών για την 25η Ιανουάριου, θα θυροκολληθεί στη Βουλή.

Αν και μετά το τέλος της ψηφοφορίας που έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 το μεσημέρι, 180 βουλευτές δεν υπερψηφίσουν τον κ. Σταύρο Δήμα, τότε μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή, ενώ μετά τη συμπλήρωση 21 ημερών οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που θέλει αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και την 25η Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Αμέσως μάλιστα μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί σε Σώμα, με πρώτη του υποχρέωση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.
Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει… νικητής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των… τελικών με υποψηφίους τους δύο επικρατέστερους της προηγούμενης ψηφοφορίας. Όποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το σημείο πάντως αξίζει να σημειωθεί πως το Σύνταγμα δεν ορίζει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι, ωστόσο πιθανότατα τότε προκρίνεται ο μοναδικός «εκλεκτός», ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους…

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις