ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Σταϊκούρα για το χρηματοδοτικό κενό

Ερώτηση Σταϊκούρα για το χρηματοδοτικό κενό

Συνεχίζει τις ερωτήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών η αξιωματική αντιπολίτευση, για τη διαπίστωση χρηματοδοτικού κενού εκ μέρους της κυβέρνησης.

Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Διερευνώντας το ενδεχόμενο αξιοποίησης διαθεσίμων από συγκεκριμένους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως «τυχόν περαιτέρω αύξηση του ποσού των repos με χρηματοδότηση από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που τηρούνται στις τράπεζες, με δεδομένη και την εκροή περίπου 25 δισ. ευρώ καταθέσεων από αυτές το τελευταίο τρίμηνο λόγω πολιτικής αστάθειας και μετεκλογικής αβεβαιότητας, μειώνει περαιτέρω τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και αυξάνει τις ανάγκες τους για χρηματοδότηση από τον ELA, με υψηλό κόστος».

«Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια για λήψη άδειας έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ, έστω και τμηματικά, ανάλογα με τις ανάγκες; Σε περίπτωση θετικής έκβασης, πώς θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ρευστότητας των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τις επιπλέον αυτές εκδόσεις εντόκων;» ρωτά μεταξύ άλλων τον Γ. Βαρουφάκη ο Χ. Σταϊκούρας.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Κυριάκος Χαρακίδης, στη δική του ερώτηση ζητά να μάθει ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο, και πώς σχεδιάζει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, για τους μήνες αυτούς.

«Με δεδομένη την ανάγκη ομαλής κάλυψης των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές, εξετάζεται να ζητηθεί από την ΕΚΤ αύξηση του ορίου έκδοσης Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) για τον σκοπό αυτόν; Και αν ναι, ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το εν λόγω αίτημα; Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης (SMP), με δεδομένη την άνωθεν ρητή διατύπωση στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Eurogroup; Τι συνέπειες σε ότι αφορά την τετράμηνη παράταση που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, θα έχει τυχόν αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ τον Μάρτιο;» ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του Ποταμιού.

Σχετικές ειδήσεις