ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στην Εξεταστική για τα μνημόνια: Λίστες μαρτύρων καταθέτουν τα κόμματα

Ένταση στην Εξεταστική για τα μνημόνια: Λίστες μαρτύρων καταθέτουν τα κόμματα

Για τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, συνεδριάζει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή.

Σκοπός της Επιτροπής είναι να ρίξει φως στη περίοδο 2009-2014 και ειδικότερα να διερευνήσει γιατί επελέγη η εφαρμογή του μνημονίου, αν η υπαγωγή της χώρας σε μνημόνιο ήταν αναγκαία, καθώς και αν υπάρχουν συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας που αποκόμισαν παράνομο κέρδος από την επιβολή των μνημονίων.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης η Επιτροπή αποφάσισε την κατάρτιση ενός πρώτου καταλόγου μαρτύρων. Αποφασίστηκε επίσης να διεξάγονται δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα, με τη δυνατότητα και τρίτης αν χρειαστεί, ενώ όλα τα κόμματα θα ορίσουν και αναπληρωματικά μέλη.

Η συνεδρίαση ωστόσο ξεκίνησε με ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για παιχνίδι σκοπιμοτήτων επισημαίνοντας ότι ο τίτλος της επιτροπής που περιγράφει και το αντικείμενό της αναφέρεται μόνο στο πρώτο μνημόνιο και στο PSI και όχι στο δεύτερο μνημόνιο.

«Το κάνατε αυτό» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «προκειμένου να αποφύγετε έρευνα για την επέκταση της δεύτερης δανειακής σύμβασης που έφερε η δική σας κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Βίτσας ξεκαθάρισε ότι στο ερευνητικό πεδίο βρίσκονται και τα δύο μνημόνια με τις δανειακές συμβάσεις που τα συνόδευσαν.

Ο κ. Λοβέρδος επανήλθε για να εξηγήσει πως δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το μικροσκόπιο της επιτροπής η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου της σημερινής κυβέρνησης με την οποία παρατάθηκε η 2η δανειακή σύμβαση.

Να καταθέσει ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αλλά και επειδή ως υπουργός Οικονομικών σήμερα προσυπέγραψε την παράταση της δανειακής σύμβασης καλεί η ΝΔ τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Σχετικές ειδήσεις