ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο 3: Προαπαιτούμενα - «φωτιά» προς ψήφιση στη Βουλή - μέρος δεύτερο

Μνημόνιο 3: Προαπαιτούμενα - «φωτιά» προς ψήφιση στη Βουλή - μέρος δεύτερο

Νέα «βαριά» προαπαιτούμενα μέτρα οδεύουν προς ψήφιση στη Βουλή, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο έως την Τετάρτη 22 Ιουλίου, θα εμπεριέχει τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις, το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, τις μεταβολές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και τις διατάξεις για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών στην εθνική νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αποκλείονται εκπλήξεις στην κατάθεση του νομοσχεδίου και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Αναλυτικά:

Πρόωρες συντάξεις

Στο ασφαλιστικό προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας, ώστε έως το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη στα 67 έτη, με 4.500 ημέρες ασφαλίσεως ή στα 62 με 12.000 ημέρες ασφαλίσεως.

Προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη, πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου.

Από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό αναμένεται να εξαιρεθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και ανάπηροι.

Αγρότες

Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών, ενώ αυξάνονται οι φόροι. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Παράλληλα, εξετάζεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που είναι σήμερα.

Ενοίκια

Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την είσπραξη 360 εκατ. ευρώ. Η αύξηση είναι από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με στόχο την άντληση εσόδων 160 εκατ. ευρώ και από 33% σε 35% για ποσά ενοικίων πάνω από 12.000 ευρώ, προκειμένου να εισπραχθούν 200 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες

Στη Βουλή θα κατατεθεί και η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών (Bank Recovery and Resolution Directive - BRRD).

Η νέα οδηγία προβλέπει ότι το 8% των αναγκών μιας τράπεζας θα πρέπει να καλυφθεί από το παθητικό, δηλαδή, τις υποχρεώσεις της τράπεζας και συγκεκριμένα κατά προτεραιότητα από τους μετόχους, τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης - και αν αυτό δεν επαρκεί από τους κατόχους κύριων ομολόγων, καθώς και τους καταθέτες, που δεν καλύπτονται από την εγγύηση των 100.000 ευρώ.

Η οδηγία εισάγει το bail in, αλλά ταυτόχρονα ισχυροποιεί το πλαίσιο προστασίας για τις ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή καλύπτει καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά συνδικαιούχο καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Σχετικές ειδήσεις