ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Κανονικά θα λειτουργήσει η Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη.

Με την συμμετοχή του 1/4 των μελών της και με την εκπροσώπηση μόνο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και των έξι βουλευτών που έχουν προσχωρήσει στο κόμμα Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συνεδρίασε χθες, Κυριακή η Διάσκεψη των Προέδρων και αποφάσισε τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε συνδυαστική ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής με το Διοικητικό Δίκαιο για να μπορέσει να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση η Διάσκεψη των Προέδρων. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την Τρίτη θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να συζητήσει το πόρισμα για τις γερμανικές αποζηνειώσεις και την Τετάρτη το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

Επίσης αύριο το απόγευμα στις 18:30 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει κληθεί να καταθέσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα πρακτικά της σύσκεψης του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου μετά το δημοψήφισμα.

Η Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην άποψή της ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να αποστείλει στη Βουλή τα πρακτικά της συνεδρίασης που η ίδια έχει ζητήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή εδώ (εννοώντας το Κοινοβούλιο) δεν παίζουμε και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ασκείται στην κυβέρνηση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτραπεί η αποστολή των πρακτικών για να μάθει ο ελληνικός λαός τι έγινε μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος. Γι αυτό αύριο συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για να ληφθεί απόφαση».

Αιχμηρή όμως ήταν και προς τον κ. Στουρνάρα προειδοποιώντας ότι «δεν θα κλείσει αυτή η Βουλή χωρίς να προσέλθει ο κ. Στουρνάρας. Η Επιτροπή αυτή έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και πρέπει να προσέλθει και πιστεύω να μην επαληθευτούν οι διαροές ότι είναι σε διακοπές».

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς σημειώνει ότι η σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων «με μονοκομματική σύνθεση -συμμετείχε μόνον η Λαϊκή Ενότητα- αγνοεί επιδεικτικά την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Ο ορισμός Ολομελειών και Επιτροπών με συγκεκριμένη θεματολογία εξυπηρετεί προφανείς σκοπιμότητες. Όμως είναι να απορεί κανείς γιατί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ορισμένους τους ενοχλεί τόσο πολύ και κάνουν ό,τι μπορούν για να την καθυστερήσουν ή για να δημιουργήσουν εντυπώσεις παλαιοκομματικής κοπής».

Σχετικές ειδήσεις