ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Ολάντ κατά Γερμανίας από τη Βουλή: Αγνοήσατε όσους σας συμβούλευαν σε προσωρινό Grexit

Επίθεση Ολάντ κατά Γερμανίας από τη Βουλή: Αγνοήσατε όσους σας συμβούλευαν σε προσωρινό Grexit

Στη Βουλή των Ελλήνων μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Βούτση και το Κοινοβούλιο για την αλληλεγγύη που έδειξε στο θέμα του δυστυχήματος στη χώρα του.

«Είναι μεγάλη τιμή που μιλάω στη Βουλή. Είστε οι συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης», σημείωσε.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και πάλι στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Σαρλ Ντε Γκωλ το 1963, αλλά και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα, το 1974, με το προεδρικό αεροσκάφος του - τότε προέδρου - Ντ' Εστέν.

«Χαιρετώ το δίδαγμα που μας δώσατε τους τελευταίους μήνες, την αξιοπρέπεια και το θάρρος του λαού να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες», συνέχισε.

«Ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο τρεις φορές το 2015 και η Ευρώπη σας κοιτούσε. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη, έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο», είπε.

Με την απόφασή σας, συνέχισε, προστατέψατε την Ευρώπη, αλλά και προστατευθήκατε από τις κερδοσκοπικές τάσεις, που ήδη σας έκαναν ζημιά.

«Αυτό που εκφράζω δεν είναι συμπόνια, αλλά στήριξη για να γυρίσετε σελίδα. Από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Αναγνωρίζω ότι πολλές μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, πολλές από αυτές είναι απαραίτητες και στη Γαλλία. Αλλά πολλές από αυτές είναι απαραίτητες για το μέλλον της Ελλάδας. Εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα τι είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ.

Θύμισε τα δραματικά γεγονότα της 12ης Ιουλίου και πώς και ο ίδιος κοιτούσε τους συναδέλφους του.

«Τους έβλεπα ανήσυχους για το αν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα όμως να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης», είπε.

O κ. Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να επιστρέψει η ομαλότητα.

Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στο «μήνυμα» - όπως είπε - που έλαβε από την ελληνική πολιτική ηγεσία, για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. «Αυτά μας ενώνουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε, επίσης, στη δυνατότητα ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας ότι θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Στο προσφυγικό, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευθούν τα σύνορα της ΕΕ, με αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας», αναφώνησε, στο τέλος της ομιλίας του, ο Γάλλος πρόεδρος και καταχειροκροτήθηκε!

Κατά την άφιξή του στο Κοινοβούλιο, τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Οι βουλευτές, κατά την είσοδό του στην Ολομέλεια, τον υποδέχθηκαν όρθιοι.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε.

«Σας υποδεχόμαστε σαν εταίρο και φίλο της χώρας μας», σημείωσε.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ακόμα ότι ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες, χωρίς να ευθύνεται πολλές φορές, συμπληρώνοντας ότι η λιτότητα πρέπει να ηττηθεί.

Σχετικές ειδήσεις