ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επερώτηση Βενιζέλου σε Τσίπρα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ

Επερώτηση Βενιζέλου σε Τσίπρα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ

Να διατυπώσει ενώπιον της Βουλής, την ολοκληρωμένη θέση της κυβέρνησης ως προς το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλεί τον πρωθυπουργό ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή (20/11/2015) στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, «η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός - κατά τη διάρκεια της προχθεσινής κοινής συνέντευξης του με τον Τούρκο πρωθυπουργό - σε ερώτηση για το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, προκάλεσε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες που αποδόθηκαν σε τεχνικό σφάλμα του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην 'Αγκυρα».

Αφού, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, διευκρινίζει ότι είδε προσεκτικά το σχετικό βίντεο και διάβασε τη διορθωμένη απομαγνητοφώνηση στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού, επισημαίνει ότι η θέση που διατυπώνει ο κ. Τσίπρας είναι ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του ανοίγματος (έναρξης διαδικασίας) κεφαλαίων, αλλά όχι υπέρ του βιαστικού κλεισίματος τους («όχι για να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι») καθώς πρέπει να «συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι».

«Το άνοιγμα όμως νέων κεφαλαίων - ανεξαρτήτως του πότε και πώς θα καταλήξει η διαδικασία -συνιστά κρίσιμο και λεπτό ζήτημα για πολλά κράτη - μέλη, προφανώς για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ελλάδα» τονίζει, κατόπιν τούτου, και προσθέτει πως ανεξαρτήτως του χειρισμού, ως προς τη διατύπωση και το νόημα της συγκεκριμένης απάντησης, γύρω από τόσο σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, πρέπει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή σαφήνεια.

«Αυτό διασφαλίζει τόσο το αρραγές μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου, όσο και το πραγματικά καλό επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις ως προς τις εθνικές μας θέσεις», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος και ζητεί από τον κ. Τσίπρα να διατυπώσει, με την απάντησή του στην παρούσα επίκαιρη ερώτηση, την ολοκληρωμένη θέση της κυβέρνησης ως προς το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.