ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μπακογιάννη - Ξυδάκη για το προσφυγικό

Κόντρα Μπακογιάννη - Ξυδάκη για το προσφυγικό

Για ανύπαρκτη βοήθεια προς την Ελλάδα,τόσο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης όσο και από τη Frontex για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, έκανε λόγο σήμερα, Πέμπτη (10/12/2015) ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, τονίζοντας ότι από πλευράς κυβέρνησης έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και έγκαιρα και επανειλημμένα.

«Πριν μια εβδομάδα στείλαμε λίστα με το τι ζητάμε. Ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος μάς είπε δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Την ίδια ανταπόκριση είχαμε και από τη Frontex. Από την Ευρώπη πρέπει να ζητήσουμε και ρέστα. Από τους 54.000 πρόσφυγες που κατεγράφησαν στην Ευρώπη, οι 50.000 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Είναι μια χώρα που δουλεύει, ό,τι μπορεί κάνει, όχι όσα θα θέλαμε, αλλά σίγουρα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Μόνο η Γερμανία ανταποκρίθηκε και η μικρή Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εμείς δεν διαπιστώνουμε ότι η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα. Πέρασε ένας χρόνος από τότε που γίνατε κυβέρνηση, και μας λέτε κινήσατε τη διαδικασία πολιτικής προστασίας, μόλις πριν μια εβδομάδα. Κάνατε "φάουλ". Θα έπρεπε όλες τις διαδικασίες να τις είχατε κινήσει έγκαιρα», αντέτεινε από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία.

«Αμέλεια και ολιγωρία είχε επιδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση σας. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν συνέστησε, όπως έπρεπε να κάνει, τις διαχειριστικές αρχές για τους πρόσφυγες, μέχρι τέλη του 2014. Αυτό δεν έγινε ποτέ και έτσι δεν πήραμε χρήματα. Οι διαχειριστικές Αρχές, συστάθηκαν μόλις τον Αύγουστο από την κυβέρνηση που εσείς κατηγορείτε σήμερα και έτσι θα πάρουμε τα 470 εκατ. ευρώ ως ροή σε βάθος πενταετίας», απάντησε ο κ. Ξυδάκης.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ολιγωρίες στην ελληνική διοίκηση ναι. Αλλά το προσφυγικό είναι πλανητικής κλίμακας πρόβλημα. Αιφνιδίασε τους πάντες. Εμείς, δεν πουλάμε όπλα στον ISIS. 'Αλλοι τα κάνουνε και εισπράττουν τα επίχειρα».

Ακόμα, ο κ. Ξυδάκης μίλησε για «μια αναστάτωση που υπάρχει μέσα στην ΕΕ και μια δυσκολία, στο πώς αντιμετωπίζει η κάθε χώρα στο εσωτερικό της το πρόβλημα».

«Πολλές αρνούνται να παραλάβουν πρόσφυγες. Αυτή είναι η Ευρώπη», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ εξαίρεσε προσωπικά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Μέρκελ το αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα, με το μισό κόμμα της να είναι εναντίον της. Αυτή όμως ανθίσταται με μια πολιτική προσέγγιση πιο ανθρωπιστική».

Ο κ. Ξυδάκης κατηγόρησε, επίσης, την Τουρκία ότι ελάχιστα τήρησε τη διμερή συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001. «Είναι μηδαμινά τα ποσοστά επανεισδοχής των προσφύγων εκεί. Διαρκώς προσπαθεί να τους στείλει πίσω» τόνισε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η στάση της στο προσφυγικό, θα είναι κριτήριο για την Ελλάδα το καλοκαίρι, στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

Σχετικές ειδήσεις