ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντιδράσεις για την κατεπείγουσα διαδικασία – Προειδοποίηση από Τσακαλώτο

Βουλή: Αντιδράσεις για την κατεπείγουσα διαδικασία – Προειδοποίηση από Τσακαλώτο

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε το κατεπείγον του χαρακτήρα με τον οποίο εισήχθη και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με το νέο πακέτο προαπαιτουμένων.

Για το θέμα της διαδικασίας συμφώνησαν μόνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταστήσει το νομοθετικό έργο «τραγέλαφο».

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει για ποιο λόγο μπήκαν στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις «άσχετες με τη λίστα προαπαιτουμένων όπως η σύμβαση παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων».

Αντίστοιχα, τις ενστάσεις του εξέφρασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ λέγοντας οι βουλευτές της συμπολίτευσης ότι «θα είναι συνένοχοι για όσα θα ψηφίσετε».

Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου», ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα φέρει υπό μορφή τροπολογιών το θέμα του ΑΔΜΗΕ και του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί έως την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, που κλείνουν τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

«Αν δεν εκταμιευτεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016 η δόση θα επιστραφεί στον ESM. Δεν θα χάσουμε ακριβώς το ποσό, αλλά πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή μια διαδικασία», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση έγινε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μέχρι την Τετάρτη πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση του ποσού».

Σχετικές ειδήσεις